Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

5 Greșeli gramaticale folosite prea des de români

Există o serie de greșeli gramaticale pe care foarte mulți români le folosesc frecvent în vorbirea de zi cu zi. Mai grav este că părinții împărtășesc erorile cu micuții lor, astfel încât, deseori, greșeala devine normă.

1. Folosirea greșită a lui “decât” ân loc de “doar” (și invers) este probabil una dintre cele mai populare erori gramaticale.

“Decât” se folosește în structuri negative și “doar” în cele afirmative. Exemple: “Nu am decât 5 lei în buzunar”, “Am doar 5 lei în buzunar” sau, ca să corectăm formularea din paragraful anterior, “Doar câteva voturi i-au lipsit pentru a deveni noul președinte”.

2. O altă greșeală are în prim-plan aversiunea pe care unii o au pentru “pe care” folosind ”care”. Acel “pe” face diferența între subiect și complement direct. Exemple: “Cartea care e pe masă”, “Cartea pe care am luat-o de pe masă”.

3. “Să aibe” este o altă “invenție” lexicală a românilor. Iată câteva întrebări puse de români pe forumuri, găsite rapid pe internet: “Câți copii trebuie să aibe o familie?”, “Câte kilograme trebuie să aibe tortul de nuntă?”, “Ce acte trebuie să aibe mașina dacă e înmatriculată pe Spania?”. Aici, nu sunt multe de explicat, corect este “să aibă”, “o să aibă” etc, niciodată cu “aibe”.

4. Pe când românii își luau credite câte nu puteau să plătească în întreaga viață pentru a-și cumpăra un amărât de apartament vechi, pe tarlaua lexicală autohtonă a apărut și “locație”. Dar nu folosit corect, ci ca sinonim pentru “chirie”. Dacă o persoană spunea, într-o discuție, “Mi-am găsit un apartament la 60.000 de euro”, se găsea un coleg să întrebe “Și cum e locația?”.
Potrivit DEX, “locație” reprezintă “chiria plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară”.

5. Este bine de știut și vizibil că românii s-au cam plictisit de “engleji” și “franceji”, de “țigare” și “sălbatec”, iar aceste aberații lexicale pot fi plasate cu mândrie în categoria “pe cale de dispariție”. Însă, există o formulare greșită ce a ținut piept, cu mare succes, trecerii anilor. “Cât aveți ceasul?” este o întrebare pe care românii o adresează adesea. Aparent, nu pare nimic greșit, dar încercați să analizați logic extrem de slaba legătură dintre cuvinte.
Întrebarea poate fi, dacă e musai să folosiți cuvântul “ceas”, “Aveți un ceas?” sau, pentru a fi și mai expliciți, “Cât este ceasul?”.

Bonus

Corect este “voiam”, nu “vroiam”. “Voiam să mă duc la meci, dar n-am mai găsit bilete!”. Corect este “serviciu”, nu “servici” și, întotdeauna, “mă-ta” are cratimă.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie