Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – genitiv-dativul substantivelor proprii feminine (Ioanei/lui Ioana, Caty-ei/lui Caty, Zoei/lui Zoe etc.) ?

În limbajul cotidian, există situaţii frecvente, în care mulţi vorbitori de limba română ezită atunci când este vorba de forma de genitiv-dativ a unor substantive proprii feminine. Cum se spune corect – Ioanei sau lui Ioana, Caty-ei sau lui Caty, Irinei sau lui Irina etc.? La şcoală, elevii întâmpină şi ei probleme, când trebuie să vorbească despre personaje feminine precum Zoe (din piesa de teatru a lui I.L. Caragiale, « O scrisoare pierdută ») sau despreMaitreyi, personajul feminin din romanul cu acelaşi titlu, al lui Mircea Eliade. Cum să spună corect – « acţiunile Zoei » sau « ale lui Zoe », « iubirea Maitreyiei » sau « a lui Maitreyi »?
Ca regulă generală, gramaticile indică formarea genitiv-dativului numelor proprii feminine tradiţionale, cele mai multe terminate în –a, cu articol enclitic (postpus) : Mariei, Irinei, Ioanei, Ilenei/Ileanei (ambele variante sunt corecte), Andreei, Monicăi, Laurei etc.
Când este vorba, însă, de nume feminine terminate în consoana sau de nume străine (împrumutate şi adaptate) sau de diverse diminutive (care se termină în alte vocale decât –a), se acceptă ca fiind corecte formele de genitiv-dativ cu articol proclitic (antepus), deşi acesta este specific substantivelor masculine – lui Carmen, lui Caty, lui Mimi, lui Nuţi, lui Flori, lui Suzy etc.
În privinţa numelor din operele literare, pe care le-am menţionat anterior, chiar şi în critica literară (în studiile lui George Călinescu, de exemplu) apar ambele variante – Zoei/lui Zoe, Maitreyiei/lui Maitreyi
ambele fiind admise, dar considerându-se că cele cu articol la sfârşit sunt mai « elevate », ţin de un limbaj mai pretenţios. Ar mai fi o soluţie de mijloc – evitarea contextelor în care aceste nume să fie puse la genitiv-dativ. De exemplu, în loc de a spune/scrie « trăsăturile de caracter ale Zoei/lui Zoe, Maitreyiei/lui Maitreyi » să se spună « trăsăturile de caracter ale personajului Zoe/Maitreyi » etc.
Pe de altă parte, lingviştii constată, în limbajul actual (in mass-media, mai ales), că, deşi există o tendinţă de a pune articolul la sfârşit, în cazul numelor proprii feminine, chiar şi în cazul numelor străine (acolo unde se poate – Miniei, Ziziei, Catiei/Caty-ei etc.), aceste forme sunt forţate, nefiresti, pedante.
În concluzie, rămân valabile regulile consacrate, menţionate în prima parte a articolului. Se va spune corect, de exemplu : I-am dat cărţile Anei/Sofiei/Ancăi etc., dar I-am dat cărţile lui Carmen/lui Jojo/lui Mimi/lui Flori/lui Caty etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie