Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

“Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim”… – originea câtorva expresii “pitoreşti” (Adio şi un praz verde, vacs albina etc.) (I)

Celebrul vers « Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim… » aparţine scriitorului bucovinean Gheorghe Sion (1822 – 1892), cunoscut ca participant la Revoluţia de la 1848, dar rămas în conştiinţa populară mai ales pentru poezia Limba românească, un elogiu adus frumuseţii şi expresivităţii limbii pe care o vorbim.

Expresivitatea unei limbi se manifestă în multe feluri, unul dintre acestea fiind bogăţia zicerilor/ expresiilor populare, a căror origine rămâne, de cele mai multe ori, necunoscută, alteori se cunosc situatiile, imprejurarile istorice, traditiile etc. care le-au generat. Iată câteva exemple de expresii despre a caror origine se stie cate ceva:

Adio şi un praz verde – este o expresie care marchează ironic o despărţire sau care exprimă nerăbdarea/ indiferenţa faţă de o despărţire, cu sensul puţin îmi pasă. Este alcătuită, aşa cum uşor se poate constata, dintr-o asociere inedită a unui neologism – « adio » – cu « prazul » tipic oltenesc, despre care tradiţia spune că ar fi şi « planta despărţirii » (asociere de cuvinte din care se obtine si efectul ironic evident).

A-şi da arama pe fata – expresia are legătură cu faptul că, pe vremuri, uneori, monedele, care se făceau, în mod obişnuit, din aur şi argint, erau falsificate, înlocuite cu altele din aramă suflată cu aur. Când stratul aurit se deteriora, ieşea la lumina arama. De aici şi expresia referitoare la adevărata « fata » a unui om, care nu se arată, întotdeauna, de la prima vedere.

A-şi pune cenuşă în cap – are sensul de a se pocăi, a regreta, a recunoaşte o vinovăţie. Expresia vine de la obiceiul evreilor din antichitate, care, atunci când treceau printr-o mare suferinţă, se acopereau cu un sac şi îşi puneau cenuşa în cap, la propriu, cenuşa fiind considerată unul dintre cele mai vechi semne de doliu.

A spune braşoave – înseamnă a spune minciuni. Expresia are legătură cu obiceiul negustorilor braşoveni care, în timpurile vechi, ducându-se prin sate să îşi vândă marfa, o lăudau exagerat.

destepti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + seven =

9 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie