Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul expresiei “Eşti patetic!”

Probabil că mulţi dintre noi auzim frecvent expresia “Eşti patetic!”, rostită în cele mai diverse contexte, mai ales în limbajul tinerilor, şi care este decodificată, după modelul structurii englezeşti « You are pathetic ! » (după care a fost calchiată/copiată), cu sensul “Eşti jalnic!/ Eşti penibil!”/”Eşti ridicol/demn de dispreţ!” etc.

În limba română, cuvântul patetic, conform DEX, are sensul: 1. Plin de patos, care emoţionează, impresionează, înduioşează; plin de emfază, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inervează muşchii oblici ai ochiului. – Din fr. pathetique. 

Aşadar, in limba română, înţelesul de bază al acestui adjectiv, împrumutat din limba franceză, şi care are ca etimon grecescul pathetikos (derivat din pathos – suferinţa) se referă la o atitudine marcată de o emoţie intensă, care impresionează, înduioşează. Conotaţiile negative – plin de emfază, de afectare s-au adăugat târziu şi, oricum, nu corespund sensului expresiei englezeşti.
Prin urmare, a te adresa cuiva cu expresia „Eşti patetic” – de exemplu: Eşti patetic, nu credeam că te vei umili pentru ceva atât de nesemnificativ! – nu înseamnă că îi spui, cum cred mulţi, „Eşti jalnic!”. Este o exprimare greşită, deoarece “esti jalnic” intra în contradicţie cu restul enunţului. Se poate spune însă corect: Eşti jalnic/ penibilnu credeam că te vei umili pentru ceva atât de nesemnificativ!, iar pentru sensul patetic, corect ar fi, de exemplu: Cuvintele tale mi s-au părut patetice, ai reuşit să-i impresionezi pe cei prezenţi/ Atitudinea ta patetică a avut efectul scontat, i-ai înduioşat pe toţi! etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie