Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul expresiei “Eşti patetic!”

Probabil că mulţi dintre noi auzim frecvent expresia “Eşti patetic!”, rostită în cele mai diverse contexte, mai ales în limbajul tinerilor, şi care este decodificată, după modelul structurii englezeşti « You are pathetic ! » (după care a fost calchiată/copiată), cu sensul “Eşti jalnic!/ Eşti penibil!”/”Eşti ridicol/demn de dispreţ!” etc.

În limba română, cuvântul patetic, conform DEX, are sensul: 1. Plin de patos, care emoţionează, impresionează, înduioşează; plin de emfază, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inervează muşchii oblici ai ochiului. – Din fr. pathetique. 

Aşadar, in limba română, înţelesul de bază al acestui adjectiv, împrumutat din limba franceză, şi care are ca etimon grecescul pathetikos (derivat din pathos – suferinţa) se referă la o atitudine marcată de o emoţie intensă, care impresionează, înduioşează. Conotaţiile negative – plin de emfază, de afectare s-au adăugat târziu şi, oricum, nu corespund sensului expresiei englezeşti.
Prin urmare, a te adresa cuiva cu expresia „Eşti patetic” – de exemplu: Eşti patetic, nu credeam că te vei umili pentru ceva atât de nesemnificativ! – nu înseamnă că îi spui, cum cred mulţi, „Eşti jalnic!”. Este o exprimare greşită, deoarece “esti jalnic” intra în contradicţie cu restul enunţului. Se poate spune însă corect: Eşti jalnic/ penibilnu credeam că te vei umili pentru ceva atât de nesemnificativ!, iar pentru sensul patetic, corect ar fi, de exemplu: Cuvintele tale mi s-au părut patetice, ai reuşit să-i impresionezi pe cei prezenţi/ Atitudinea ta patetică a avut efectul scontat, i-ai înduioşat pe toţi! etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie