Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul expresiei “pro domo”?

Mulţi dintre noi am citit sau am auzit, în mass-media, dar şi în contexte obişnuite de comunicare, expresia latinească din titlul articolului – pro domo – şi este necesar să îi cunoaştem exact sensul, atât pentru a decodifica în mod corect diversele mesaje, dar şi pentru a o putea întrebuinţa, atunci când vrem să dăm o notă elevată exprimării noastre. Iată câteva exemple luate de pe Internet: Cuvântarea politicianului X nu a fost decât o pledoarie pro domo/Nu, acestea nu sunt rânduri pro domo, ci expresia unei uimiri etc.

Pro domo sau, în forma completă, Pro domo sua înseamnă (tradusă ad litteram, din latină) Pentru casa sa (pro = pentru, domo/sua/ = casa sa), iar în sens general semnifică a pleda pentru propria cauză, pentru apărarea ta, a numelui tău, a intereselor tale. Trebuie ştiut şi că, adeseori, acestei expresii i se asociază o conotaţie uşor negativă, în sensul de apărare exagerată a propriei cauze.

Expresia Pro domo este moştenită din latină, de la celebrul discurs cu acest titlu al lui Cicero, filosof, politician şi orator roman, din secolul I i.Hr., discurs intitulat Cicero pro domo (Cicero în apărarea casei sale), pe care l-a ţinut la Roma, după ce s-a întors din exil (unde fusese trimis din motive politice), pentru a-şi cere casa şi pământurile care îi fuseseră confiscate de către patricianul Clodius.

Pro domo se poate utiliza şi pentru a denumi o scurtă prezentare aflată la începutul unei cărţi, al unei reviste, sau pentru o cuvântare succintă, în apărarea unei cauze, în diferite contexte politice, sociale, culturale etc.

Exemple: Sunt situaţii în viaţă când o pledoarie pro domo te poate salva/Senatorul X a sperat că o cuvântare pro domo poate convinge electoratul/În primul număr al revistei a fost publicat, pe prima pagină, un articol pro domo, menit să-i atragă pe cititori etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie