Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul expresiei “pro domo”?

Mulţi dintre noi am citit sau am auzit, în mass-media, dar şi în contexte obişnuite de comunicare, expresia latinească din titlul articolului – pro domo – şi este necesar să îi cunoaştem exact sensul, atât pentru a decodifica în mod corect diversele mesaje, dar şi pentru a o putea întrebuinţa, atunci când vrem să dăm o notă elevată exprimării noastre. Iată câteva exemple luate de pe Internet: Cuvântarea politicianului X nu a fost decât o pledoarie pro domo/Nu, acestea nu sunt rânduri pro domo, ci expresia unei uimiri etc.

Pro domo sau, în forma completă, Pro domo sua înseamnă (tradusă ad litteram, din latină) Pentru casa sa (pro = pentru, domo/sua/ = casa sa), iar în sens general semnifică a pleda pentru propria cauză, pentru apărarea ta, a numelui tău, a intereselor tale. Trebuie ştiut şi că, adeseori, acestei expresii i se asociază o conotaţie uşor negativă, în sensul de apărare exagerată a propriei cauze.

Expresia Pro domo este moştenită din latină, de la celebrul discurs cu acest titlu al lui Cicero, filosof, politician şi orator roman, din secolul I i.Hr., discurs intitulat Cicero pro domo (Cicero în apărarea casei sale), pe care l-a ţinut la Roma, după ce s-a întors din exil (unde fusese trimis din motive politice), pentru a-şi cere casa şi pământurile care îi fuseseră confiscate de către patricianul Clodius.

Pro domo se poate utiliza şi pentru a denumi o scurtă prezentare aflată la începutul unei cărţi, al unei reviste, sau pentru o cuvântare succintă, în apărarea unei cauze, în diferite contexte politice, sociale, culturale etc.

Exemple: Sunt situaţii în viaţă când o pledoarie pro domo te poate salva/Senatorul X a sperat că o cuvântare pro domo poate convinge electoratul/În primul număr al revistei a fost publicat, pe prima pagină, un articol pro domo, menit să-i atragă pe cititori etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie