Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Vreau ca să spun” sau “Vreau să spun”?

În utilizarea conjuncţiilor, una dintre tendinţele care câştigă, nejustificat, tot mai mult teren, în limba română contemporană, este inlocuirea lui să cu structura ca să. Dacă suntem atenţi, vom auzi frecvent, în limbajul cotidian, exprimări de felul: Vreau ca să spun/Pot ca să ajut/Doreşte ca să intervină etc.

Prin urmare, cum este corect – Vreau ca să spun sau Vreau să spun, Pot ca să contribui sau Pot să contribui etc.?

În limba română, alăturarea celor două elemente – ca şi să – este corectă numai în construcţii care exprimă scopul, cum sunt, de exemplu, următoarele: Se grăbeşte ca să ajungă la timp/Face eforturi ca să reuşească la examen/A rămas peste program ca să termine lucrările etc.

În toate celelalte situaţii, normele limbii române nu admit pe ca între două verbe, dintre care al doilea este la modul conjunctiv (cu să). Se va spune corect, de pildă: Vreau să plec/Pot să ajut/Doreşte să intervină/Încearcă să demonstreze etc.

Elementul de relaţie – ca – poate să apară numai dacă între cele două verbe sunt intercalate alte cuvinte: Vreau ca mâine de dimineaţă să înceapă lucrul/As dori ca astăzi după-amiază să ne întâlnim etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea cuvântului “machiavelism” Cuvântul machiavelism, utilizat pentru a …
Corespondenta la redactie