Pastila de gramatică
Cum este corect – “Vreau ca să spun” sau “Vreau să spun”?
În utilizarea conjuncţiilor, una dintre tendinţele care câştigă, nejustificat, tot mai mult teren, în limba română contemporană, este inlocuirea lui să cu structura ca să. Dacă suntem atenţi, vom auzi frecvent, în limbajul cotidian, exprimări de felul: Vreau ca să spun/Pot ca să ajut/Doreşte ca să intervină etc.
Prin urmare, cum este corect – Vreau ca să spun sau Vreau să spun, Pot ca să contribui sau Pot să contribui etc.?
În limba română, alăturarea celor două elemente – ca şi să – este corectă numai în construcţii care exprimă scopul, cum sunt, de exemplu, următoarele: Se grăbeşte ca să ajungă la timp/Face eforturi ca să reuşească la examen/A rămas peste program ca să termine lucrările etc.
În toate celelalte situaţii, normele limbii române nu admit pe ca între două verbe, dintre care al doilea este la modul conjunctiv (cu să). Se va spune corect, de pildă: Vreau să plec/Pot să ajut/Doreşte să intervină/Încearcă să demonstreze etc.
Elementul de relaţie – ca – poate să apară numai dacă între cele două verbe sunt intercalate alte cuvinte: Vreau ca mâine de dimineaţă să înceapă lucrul/As dori ca astăzi după-amiază să ne întâlnim etc.