Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Vreau ca să spun” sau “Vreau să spun”?

În utilizarea conjuncţiilor, una dintre tendinţele care câştigă, nejustificat, tot mai mult teren, în limba română contemporană, este inlocuirea lui să cu structura ca să. Dacă suntem atenţi, vom auzi frecvent, în limbajul cotidian, exprimări de felul: Vreau ca să spun/Pot ca să ajut/Doreşte ca să intervină etc.

Prin urmare, cum este corect – Vreau ca să spun sau Vreau să spun, Pot ca să contribui sau Pot să contribui etc.?

În limba română, alăturarea celor două elemente – ca şi să – este corectă numai în construcţii care exprimă scopul, cum sunt, de exemplu, următoarele: Se grăbeşte ca să ajungă la timp/Face eforturi ca să reuşească la examen/A rămas peste program ca să termine lucrările etc.

În toate celelalte situaţii, normele limbii române nu admit pe ca între două verbe, dintre care al doilea este la modul conjunctiv (cu să). Se va spune corect, de pildă: Vreau să plec/Pot să ajut/Doreşte să intervină/Încearcă să demonstreze etc.

Elementul de relaţie – ca – poate să apară numai dacă între cele două verbe sunt intercalate alte cuvinte: Vreau ca mâine de dimineaţă să înceapă lucrul/As dori ca astăzi după-amiază să ne întâlnim etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie