Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – ce sau care (“prieteni ce sunt devotaţi” sau “prieteni care sunt devotaţi” etc.)?

Care şi ce sunt pronume relative care, în frază, fac legătura între propoziţii subordonate şi regentele lor, substituind anumite substantive. De exemplu: Am prieteni/ care sunt devotaţi – care sunt devotaţi este o propoziţie atributivă a cărei regentă (propozitie de care depinde) este Am prieteni (ce fel de prieteni?), iar în subordonată, pronumele care înlocuieşte/se referă la substantivul prieteni, având funcţia de subiect. Dacă ce şi care apar în propoziţii interogative, se transformă în pronume interogative – Care sunt prietenii adevăraţi ?, Ce mă întrebi ?, iar dacă însoţesc un substantiv, devin adjective pronominale interogative – Care prieteni sunt devotaţi ?, Ce floare preferi ? etc.

În limba română contemporană, este foarte evidentă o tendinţă, accea de a înlocui, în orice context, pronumele relativ care, cu pronumele ce, atunci când este vorba de introducerea unei propoziţii atributive : Prieten adevărat este omul ce te ajută la nevoie/Cărţile ce au fost publicate recent sunt interesante/Poeziile ce au fost recitate mi-au plăcut etc. O asemenea substituţie nu este fundamental greşită, este posibilă, de exemplu, în situaţia în care repetiţia lui care ar deveni deranjantă. Dar, având în vedere « abuzul » în folosirea lui ce, generat, probabil, de senzaţia că ar fi mai « pretenţios » sau mai « trendy » sau doar un cuvant mai scurt, o asemenea tendinţa nu este recomandabilă, este obositoare, nenaturală.

Se va spune, aşadar, în mod firesc, de exemplu : Oamenii care sunt oneşti şi care sunt devotaţi lucrurilor pe care le fac sunt de admirat (nu oamenii ce sunt oneşti, ce sunt devotaţi etc.).

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie