Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “cel mai celebru”?

Unele structuri lingvistice sunt atât de des utilizate, aproape inerţial, încât cei mai mulţi vorbitori de limba română nici nu îşi mai pun problema dacă sunt sau nu corecte. Mai mult, adjectivul celebru pare a se bucura de o atenţie deosebită în mass-media dominată de topuri, ierarhii de tot felul, de la cel mai celebru artist, cea mai celebră cântăreaţă, cel mai celebru sportiv, până la cel mai celebru restaurant, cel mai celebru muzeu, cele mai celebre picturi etc.
Nu este nevoie să fii un foarte bun cunoscător al normelor limbii române, pentru a “simţi” măcar faptul că unele adjective nu suportă grad de comparaţie, fie pentru că, la origine, sunt vechi comparative sau superlative, precum superior, inferior, major, ultim, suprem etc., fie pentru că, prin sensul lor, nu pot fi supuse unei comparaţii – mort, viu, veşnic, perfect, complet, desăvârşit etc.

Adjectivul celebru (din fr. celebre, lat. celebris) înseamnă renumit, vestit, ilustru, faimos, arhicunoscut, strălucit (DEX). Prin urmare, sensul acestui adjectiv nu permite utilizarea la gradul superlativ (cel mai celebru), intelesul acestuia exprimând tocmai o calitate in gradul cel mai inalt. Se poate spune că X este un artist/cântăreţ/sportiv celebru (nu cel mai celebru) sau că un anume muzeu este celebru, o pictură este celebră etc. Iar dacă se intenţionează punerea în evidenţă a unei anumite ierarhii, atunci există diverse alte posibilităţi de a exprima un astfel de aspect: X este cel mai cunoscut artist, Y este cel mai cunoscut sportiv al tuturor timpurilor etc.
Este adevărat, pe de altă parte, că limba vie, adesea, reuşeşte, în timp, să schimbe anumite norme, unii susţinând, de exemplu, că până şi celebritatea a devenit astăzi un concept relativ, că e măsurabilă/comparabilă şi, în felul acesta, s-ar justifica folosirea superlativului, în anumite contexte.

Oricum, până când lingviştii vor constata că uzul limbii a fost mai puternic şi vor consemna în dicţionare că adjectivul celebru se poate utiliza la superlativ, este bine să respectăm regula actuală.
Mai trebuie precizat, de asemenea, ca forma de plural, masculin, nearticulat se scrie cu un -i (artişti celebri), iar forma de plural, masculin articulat, cu doi -i (de exemplu, Celebrii artişti premiaţi sunt din România).

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie