Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “cel mai celebru”?

Unele structuri lingvistice sunt atât de des utilizate, aproape inerţial, încât cei mai mulţi vorbitori de limba română nici nu îşi mai pun problema dacă sunt sau nu corecte. Mai mult, adjectivul celebru pare a se bucura de o atenţie deosebită în mass-media dominată de topuri, ierarhii de tot felul, de la cel mai celebru artist, cea mai celebră cântăreaţă, cel mai celebru sportiv, până la cel mai celebru restaurant, cel mai celebru muzeu, cele mai celebre picturi etc.
Nu este nevoie să fii un foarte bun cunoscător al normelor limbii române, pentru a “simţi” măcar faptul că unele adjective nu suportă grad de comparaţie, fie pentru că, la origine, sunt vechi comparative sau superlative, precum superior, inferior, major, ultim, suprem etc., fie pentru că, prin sensul lor, nu pot fi supuse unei comparaţii – mort, viu, veşnic, perfect, complet, desăvârşit etc.

Adjectivul celebru (din fr. celebre, lat. celebris) înseamnă renumit, vestit, ilustru, faimos, arhicunoscut, strălucit (DEX). Prin urmare, sensul acestui adjectiv nu permite utilizarea la gradul superlativ (cel mai celebru), intelesul acestuia exprimând tocmai o calitate in gradul cel mai inalt. Se poate spune că X este un artist/cântăreţ/sportiv celebru (nu cel mai celebru) sau că un anume muzeu este celebru, o pictură este celebră etc. Iar dacă se intenţionează punerea în evidenţă a unei anumite ierarhii, atunci există diverse alte posibilităţi de a exprima un astfel de aspect: X este cel mai cunoscut artist, Y este cel mai cunoscut sportiv al tuturor timpurilor etc.
Este adevărat, pe de altă parte, că limba vie, adesea, reuşeşte, în timp, să schimbe anumite norme, unii susţinând, de exemplu, că până şi celebritatea a devenit astăzi un concept relativ, că e măsurabilă/comparabilă şi, în felul acesta, s-ar justifica folosirea superlativului, în anumite contexte.

Oricum, până când lingviştii vor constata că uzul limbii a fost mai puternic şi vor consemna în dicţionare că adjectivul celebru se poate utiliza la superlativ, este bine să respectăm regula actuală.
Mai trebuie precizat, de asemenea, ca forma de plural, masculin, nearticulat se scrie cu un -i (artişti celebri), iar forma de plural, masculin articulat, cu doi -i (de exemplu, Celebrii artişti premiaţi sunt din România).

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie