Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – complect sau complet?

Cuvântul din titlul articolului este unul uzual, dar, în pofida acestui fapt, pronunţia greşită, ezitarea unor vorbitori de limba română în alegerea variantei corecte – complect sau complet – a proliferat. În multe emisiuni TV, nu numai invitaţi ocazionali, dar şi intelectuali cunoscuti, cu pretenţii, îl utilizează în forma greşită, iar în rândul tinerilor deruta apare atunci când, neavând curiozitatea să consulte un dicţionar, preiau variante pe care le aud la cei din jur.

Trebuie ştiut că singura formă corectă (literară) a adjectivului menţionat anterior este complet. Cuvântul provine din limba franceză (fr. complet), etimonul fiind latinescul completus. În niciuna dintre aceste forme nu apare grupul -ct în finalul cuvântului, varianta complect apărând, probabil, în limbajul colocvial, după modelul altor adjective terminate în -ect, precum direct, corect, perfect etc.

Este adevărat că, în unele dicţionare mai vechi, apare complect ca variantă admisă, însă această situaţie nu mai este de actualitate, a fost doar o tentativă (eşuată) de acceptare, ca normă, a unei forme greşite, la un moment dat, pentru că era folosită de mulţi vorbitori, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor cuvinte.

De asemenea, în mod evident, şi în cazul verbului, forma corectă este a completa (nu a complecta).

Se va spune, de exemplu: Sper că dosarul este complet, pentru a mă putea înscrie la cursuri/Este necesar să completez această informaţie, pentru a fi corect până la capăt etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie