Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “nivelul de cunoştinţe ale elevilor” sau “nivelul de cunoştinţe al elevilor”, livezile de meri ai satului” sau “livezile de meri ale satului” etc.?

Structurile lingvistice din titlul articolului vizează acordul articolului posesiv-genitival (a, al, ai, ale), mulţi vorbitori de limba română ezitând între a face acordul cu primul sau cu al doilea substantiv – “nivelul de cunoştinţe ale elevilor” sau “nivelul de cunoştinţe al elevilor”, “livezile de meri ai satului” sau “livezile de meri ale satului”?

Regula generală este următoarea: când între substantivul în genitiv (al elevilor/ale satului, în exemplele din titlu) şi substantivul determinat (nivelul/livezile) se intercalează alt substantiv sau o altă parte de vorbire (de cunoştinţe/de meri, în structurile menţionate), acordul se face cu substantivul determinat, adica primul care apare in respectiva sintagmă (nivelul/livezile). Aşadar, este corect: nivelul de cunoştinţe al elevilor, livezile de meri ale satului.

Există şi nişte abateri de la normă, când se sesizează intenţia de a se insista, în mesaj, asupra unei nuanţe, de exemplu: Muzeul de istorie a oraşului – nu al oraşului, cum ar indica regula gramaticală (subliniindu-se că e vorba de istoria oraşului, nu de muzeul oraşului). Dar, şi în acest caz, varianta în care se aplică regula pe care am menţionat-o anterior este corectă – Muzeul de istorie al oraşului (dacă importantă în mesaj este această informaţie – despre existenţa unui muzeu al oraşului).

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Ce înseamnă şi care este originea expresiei “Cherchez la femme!”? …
Corespondenta la redactie