Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care sunt sensurile cuvântului “criţă”?

Probabil că cei mai mulţi vorbitori de limba română cunosc unul dintre sensurile cuvântului criţă din expresia beat criţă, specifică limbajului colocvial, care înseamnă foarte beat, din cale afară de beat, beat turtă. În acest context, termenul se foloseşte cu valoare adverbială, iar originea lui este în limba ucraineană (atenţie! ucraineană, cu -e-, nu ucrainiană) – ucr. kryc’a.

Criţă se foloseşte şi în limbajul regional, în Moldova, ca substantiv, cu sensul oţel, metal dur. De asemenea, în aceeaşi regiune, ca şi în Bucovina, există şi alte expresii care au în structura lor acest cuvânt, precum: a fi criţă la minte (a fi foarte ager, foarte deştept), a avea inima de criţă ( a fi curajos, îndrăzneţ), a fi mânios criţă ( a fi furios din cale-afară). În antologia de folclor a lui Vasile Alecsandri – “Poezii poporale. Balade (Cântice bătrâneşti) adunate şi îndreptate de Vasile Alecsandri” – apare, de exemplu, într-un fragment, următorul enunţ: “La noi, bătrân, muiere, bărbat, copil… Nepăsători de moarte, au inimă de criță”.
E adevărat că între a fi beat criţă şi a fi criţă la minte/a avea inima de criţă diferenţa de sens este imensă, dar, în ambele contexte, cuvântul criţă conferă structurii lingvistice respective un înţeles superlativ (extrem de, foarte).

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Ce înseamnă şi care este originea expresiei “Cherchez la femme!”? …
Corespondenta la redactie