Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul neologismului “specios”?

Asemănarea fonetică dintre neologismul specios şi alte cuvinte existente în limba română, precum special, specific, generează frecvent greşeli de exprimare. Am citit, în diverse articole publicate pe internet, unele chiar cu pretenţii, despre “studiu specios”, “cursuri specioase”, “personalităţi specioase” etc., structuri, evident, incorecte.

Specios, un împrumut din limba franceză (fr. specieux, lat. speciosus), are sensul: care are doar aparențe favorabile, plăcute; amăgitor, înșelător, fără fond serios (DEX).

Etimonul lui specios este latinescul speciosus, care înseamnă frumos, strălucit, deosebit, dar, în trecerea de la limba latină la franceză, sensul lui s-a specializat, dobândind doar înţelesul de amăgitor, înşelător (aşa cum l-a preluat şi limba română).

Se va spune corect, de exemplu: Argumentarea lui specioasă nu m-a convins/Un raţionament specios va conduce la acţiuni greşite/Nu am încredere în această persoană, afirmaţiile sale specioase o discreditează întotdeauna etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie