Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “eu mă sfii” sau “eu mă sfiii”, “eu înmii/eu înmiii”, “eu pustii/eu pustiii”?

Titlul articolului face trimitere la scrierea corectă a unor forme verbale de perfect simplu – “eu mă sfii” sau “eu mă sfiii”, “eu înmii/eu înmiii”, “eu pustii/eu pustiii”?

În limba română, regula care indică scrierea corectă a perfectului simplu, pentru verbele de conjugarea a patra (terminate la infinitiv în -i, precedat de consoană sau de o altă vocală decât i) este următoarea: la persoana întâi, singular, se scriu cu doi de i, iar la persoana a treia, singular, cu un i: eu citii/el citi, eu privii/el privi, eu auzii/el auzii etc.

Mai există, însă, în cadrul acestei conjugări (a patra), o categorie de verbe care se termină la infinitiv în -i, dar a căror rădăcină se termină tot în -i, ceea ce înseamnă că la infinitiv (forma de dicţionar) se scriu cu doi de i: a se sfii, a înmii, a pustii.
În aceste cazuri, perfectul simplu, la persoana întâi singular, se va scrie cu trei de i 
(primul -i aparţinând rădăcinii cuvântului, al doilea fiind terminaţia infinitivului, iar al treilea, terminaţia perfectului simplu: eu mă sfiii, eu înmiii, eu pustiii. La persoana a treia, singular, se ortografiază corect cu doi de i: el se sfii, el înmii, el pustii.

De asemenea, trebuie precizat că regula menţionată este valabilă şi la formele negative: eu nu mă sfiii/el nu se sfii, eu nu înmiii/el nu înmii etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie