Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “I-ţi spun vre-o două vorbe” sau “Îţi spun vreo două vorbe”?

Ortografierea structurilor din titlul articolului – i-ţi/îţi şi vre-o/vreo – nu ar trebui să ridice probleme pentru niciun vorbitor de limba română, având în vedere că sunt legate de noţiuni lingvistice elementare, pe care le învaţă orice elev, încă din clasele primare.

Cu toate acestea, în diverse situaţii de comunicare scrisă, inclusiv pe internet, mulţi ignoră regulile şi utilizează cratima exact atunci când nu ar fi cazul.

Mai clar, întotdeauna, îţi şi vreo se scriu într-un cuvânt. Îţi este forma neaccentuată de dativ a pronumelui personal de persoana a doua (tu) – ţie, îţi, ţi, iar vreo poate avea valoare de adverb (de exemplu, vreo doi/două = câţiva/câteva) sau de pronume nehotărât, dacă apare în formă articulată – vreunul/vreuna (cu sensul unul, cineva, oarecine).

Un alt mijloc de control sau modalitate de a reţine logic ortografierea corectă este şi acela că se foloseşte cratima atunci când se rostesc împreună două părţi de vorbire diferite, pentru a marca diferenţierea lor morfologică. Dar i– şi vre-, luate separat, nu înseamnă nimic. De exemplu, într-un context precum “Vreau să-ţi spun vreo două vorbe”, cratima se foloseşte deoarece substituie vocala î-, din pronumele personal îţi, iar să este conjuncţie.

În privinţa rostirii formelor vreun/vreo, trebuie precizat că se poate face în tempo lent, auzindu-se clar două silabe (se pronunţă vre-un/vre-o) sau în tempo rapid, cu –e- semivocala (vreun/vreo).

De asemenea, compusele vreodată şi vreodinioară se scriu tot într-un cuvânt.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie