Pastila de gramatică
În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc (studiile, vaccinurile, investiţiile, cheltuielile etc.)? – Cum se face acordul corect?
Dacă suntem atenţi la limbajul celor din jurul nostru sau la emisiunile TV, vom constata că mulţi vorbitori de limba română utilizează incorect această structură. La o simplă căutare pe Internet vom găsi nenumărate exemple de felul: “În ceea ce privesc deciziile”, “În ceea ce privesc investiţiile”, “În ceea ce privesc rezultatele”, “În ceea ce privesc documentele oficiale/contractele/măsurile, oamenii” etc. Toate greşite.
În structura “În ceea ce priveşte (studiile/investiţiile/cheltuielile etc.)”, subiectul verbului “priveşte” este pronumele relativ compus “ceea ce”, invariabil, impunând, întotdeauna, acordul la singular, iar substantivul care urmează (studiile, investiţiile, cheltuielile etc.) are funcţie sintactică de complement direct. Acest fapt se poate verifica foarte uşor dacă schimbăm complementul direct exprimat printr-un substantiv inanimat cu un substantiv animat, cu funcţie de complement direct – “În ceea ce ne priveşte pe noi, elevii etc.”
Pentru cei care nu sunt siguri, în diverse situaţii de comunicare, de felul în care se face corect acordul în cadrul structurii in discuţie, urmată de un substantiv la plural, sau nu reţin regula gramaticală sau pur şi simplu continuă să perceapă această construcţie ca pe un dezacord, există o soluţie mult mai simplă – înlocuirea propoziţiei subordonate de relaţie – “În ceea ce priveşte (studiile/cheltuielile/veniturile etc.) – cu un complement circumstanţial de relaţie, introdus prin locuţiunea prepoziţională “în privinţa”.
Putem spune, aşadar, fără niciun risc de exprimare greşită, din pricina acordului: “În privinţa (studiilor/cheltuielilor/veniturilor etc.).
În felul acesta şi enunţul devine mai scurt, comunicarea se face mai rapid şi se exclude posibilitatea acordului greşit, desi, la fel de uşor este să reţinem că “În ceea ce priveste” este o structură invariabilă si se utilizează numai in această formă, indiferent dacă substantivul care urmează este la singular sau plural.