Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc (studiile, vaccinurile, investiţiile, cheltuielile etc.)? – Cum se face acordul corect?

Dacă suntem atenţi la limbajul celor din jurul nostru sau la emisiunile TV, vom constata că mulţi vorbitori de limba română utilizează incorect această structură. La o simplă căutare pe Internet vom găsi nenumărate exemple de felul: “În ceea ce privesc deciziile”, “În ceea ce privesc investiţiile”, “În ceea ce privesc rezultatele”, “În ceea ce privesc documentele oficiale/contractele/măsurile, oamenii” etc. Toate greşite.

În structura “În ceea ce priveşte (studiile/investiţiile/cheltuielile etc.)”, subiectul verbului “priveşte” este pronumele relativ compus “ceea ce”, invariabil, impunând, întotdeauna, acordul la singular, iar substantivul care urmează (studiile, investiţiile, cheltuielile etc.) are funcţie sintactică de complement direct. Acest fapt se poate verifica foarte uşor dacă schimbăm complementul direct exprimat printr-un substantiv inanimat cu un substantiv animat, cu funcţie de complement direct – “În ceea ce ne priveşte pe noi, elevii etc.”

Pentru cei care nu sunt siguri, în diverse situaţii de comunicare, de felul în care se face corect acordul în cadrul structurii in discuţie, urmată de un substantiv la plural, sau nu reţin regula gramaticală sau pur şi simplu continuă să perceapă această construcţie ca pe un dezacord, există o soluţie mult mai simplă – înlocuirea propoziţiei subordonate de relaţie – “În ceea ce priveşte (studiile/cheltuielile/veniturile etc.) – cu un complement circumstanţial de relaţie, introdus prin locuţiunea prepoziţională “în privinţa”.

Putem spune, aşadar, fără niciun risc de exprimare greşită, din pricina acordului: “În privinţa (studiilor/cheltuielilor/veniturilor etc.).
În felul acesta şi enunţul devine mai scurt, comunicarea se face mai rapid şi se exclude posibilitatea acordului greşit, desi, la fel de uşor este să reţinem că “În ceea ce priveste este o structură invariabilă si se utilizează numai in această formă, indiferent dacă substantivul care urmează este la singular sau plural. 

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie