Pastila de gramatică
Cum se scrie corect: „uite-te” sau „uită-te”?
Verbul „a (se) uita” nu este singura greșeală pe care o auzim zilnic. Vedem postări pe Facebook unde multe persoane scriu incorect, iar cele mai dese greșeli sunt „numai” în loc de „nu mai”, „abea” în loc de „abia”, „apțipild” în loc de „abțibild”, „japoneji” în loc de „japonezi”, „țigare” în loc de „țigară”, „jmecher” în loc de „șmecher”, „plaje” în loc de „plajă”, „va cade” în loc de „va cădea”, „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”, „clasa întâia” în loc de „clasa întâi”, „ouălelor” în loc de „ouălor” sau „chibrite” în loc de „chibrituri” etc.
În primul rând, trebuie să clarificăm faptul că „a uita” și „a se uita” au înțelesuri complet diferite în limba română. Iată ce înseamnă fiecare, înainte să clarificăm cum se scrie corect:
- A uita – este un verb și înseamnă a nu ține minte
- A se uita – este tot un verb și înseamnă a privi
Uită-te – are sensul de „privește” și vine de la „te uită”. Forma corectă este „uită-te”, iar forma greșită este „uite-te”.
„Uite” este o interjecție și este folosit cu sensul de „iată”.
Cum se folosește corect „uită-te” și „uite”:
- Uită-te la mine atunci când îți vorbesc!
- Uite, eu cred că este timpul să ne lămurim!
Forma incorectă este următoarea:
- Uite-te la mine când îți vorbesc!
Așadar, forma corectă de imperativ a verbului „a (se) uita” este „uită”, in niciun caz „Uite-te”. Atunci când folosim verbul la persoana a II-a, singular, asigură-te că folosești „Uită”.
Când cerem cuiva să se uite la ceva anume, spunem „Uită-te” sau „Uite”, în nici un caz „Uite-te”!