Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se scrie corect: „uite-te” sau „uită-te”?

Verbul „a (se) uita” nu este singura greșeală pe care o auzim zilnic. Vedem postări pe Facebook unde multe persoane scriu incorect, iar cele mai dese greșeli sunt „numai” în loc de „nu mai”, „abea” în loc de „abia”, „apțipild” în loc de „abțibild”, „japoneji” în loc de „japonezi”, „țigare” în loc de „țigară”, „jmecher” în loc de „șmecher”, „plaje” în loc de „plajă”, „va cade” în loc de „va cădea”, „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”, „clasa întâia” în loc de „clasa întâi”, „ouălelor” în loc de „ouălor” sau „chibrite” în loc de „chibrituri” etc.

În primul rând, trebuie să clarificăm faptul că „a uita” și „a se uita” au înțelesuri complet diferite în limba română. Iată ce înseamnă fiecare, înainte să clarificăm cum se scrie corect:

 • A uita – este un verb și înseamnă a nu ține minte
 • A se uita – este tot un verb și înseamnă a privi

Uită-te – are sensul de „privește” și vine de la „te uită”. Forma corectă este „uită-te”, iar forma greșită este „uite-te”.

„Uite” este o interjecție și este folosit cu sensul de „iată”.

Cum se folosește corect „uită-te” și „uite”:

 • Uită-te la mine atunci când îți vorbesc!
 • Uite, eu cred că este timpul să ne lămurim!

Forma incorectă este următoarea:

 • Uite-te la mine când îți vorbesc!

Așadar, forma corectă de imperativ a verbului „a (se) uita” este „uită”, in niciun caz „Uite-te”. Atunci când folosim verbul la persoana a II-a, singular, asigură-te că folosești „Uită”.

Când cerem cuiva să se uite la ceva anume, spunem „Uită-te” sau „Uite”, în nici un caz „Uite-te”!

 

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie