Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – reflexie sau reflecţie?

Reflexie şi reflecţie sunt cuvinte, ambele corecte, care au acelaşi etimon (aceeaşi origine), mai exact, latinescul Citate din cartireflexio,-onis, dar au pătruns, în limba română, ca neologisme, prin intermediul limbii franceze (fr. reflexion).
Ortografierea lor diferită se explică prin faptul că fiecare dintre cei doi termeni s-a specializat pentru un anumit sens. Reflexie (cu pluralul reflexii) denumeşte un fenomen de reîntoarcere parţială a luminii, a sunetului, a radiaţiilor în mediul din care au venit atunci când întâlnesc o suprafaţă de separare a două medii (DEX). Se pot folosi ca sinonime, pentru reflexie, substantive (unele specializate pentru domeniul ştiinţific), precum: întoarcere, răsfrângere, reflectare, repercutare.Winnie_the_pooh si cartea
Reflecţie (cu pluralul reflecţii) are sensul de meditare, cugetare, gândire, proces de examinare profundă a unei idei, situaţii sau probleme.
Aşadar, se va spune corect, de exemplu: S-a făcut un experiment de reflexie a luminii, cu ajutorul unor oglinzi, dar Reflecţia asupra acestei probleme vă conduce la soluţia optimă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + nineteen =

66 − = 59

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie