Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – reflexie sau reflecţie?

Reflexie şi reflecţie sunt cuvinte, ambele corecte, care au acelaşi etimon (aceeaşi origine), mai exact, latinescul Citate din cartireflexio,-onis, dar au pătruns, în limba română, ca neologisme, prin intermediul limbii franceze (fr. reflexion).
Ortografierea lor diferită se explică prin faptul că fiecare dintre cei doi termeni s-a specializat pentru un anumit sens. Reflexie (cu pluralul reflexii) denumeşte un fenomen de reîntoarcere parţială a luminii, a sunetului, a radiaţiilor în mediul din care au venit atunci când întâlnesc o suprafaţă de separare a două medii (DEX). Se pot folosi ca sinonime, pentru reflexie, substantive (unele specializate pentru domeniul ştiinţific), precum: întoarcere, răsfrângere, reflectare, repercutare.Winnie_the_pooh si cartea
Reflecţie (cu pluralul reflecţii) are sensul de meditare, cugetare, gândire, proces de examinare profundă a unei idei, situaţii sau probleme.
Aşadar, se va spune corect, de exemplu: S-a făcut un experiment de reflexie a luminii, cu ajutorul unor oglinzi, dar Reflecţia asupra acestei probleme vă conduce la soluţia optimă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

43 − 40 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie