Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – comunicaţie sau comunicare?

Se întâmplă frecvent, în limbajul curent, ca cele două substantive – comunicaţie/comunicare – să fie utilizate ca sinonime. Auzim adesea formulări de felul : Mă interesează orice noutate legată de mijloacele de comunicare/ Caut o modalitate de comunicaţie cu cei apropiaţi, pentru a ne lămuri problemele etc.

Trebuie ştiut că cei doi termeni au înţelesuri specializate, care nu permit substituirea unuia prin celălalt. Comunicaţie (plural comunicaţii), din fr. communication, lat. communicatio, -onis, are un înţeles tehnic, vizând trasmiterea de date şi de informaţii, prin intermediul unor conexiuni între două sau mai multe puncte distincte ; legătura, contact ; comunicaţii în masa = totalitatea mijloacelor tehnice de comunicare a informaţiilor (internet, televiziune, poştă, telegraf, cinema, publicaţii etc.) (DEX).

Comunicare (substantiv derivat de la verbul a comunica, definit în cadrul ştiinţelor comunicării) desemnează acţiunea de a comunica şi rezultatul ei. 1. înştiinţare, ştire, veste; raport, relaţie, legătură. 2. prezentare, într-un cerc de specialişti, a unei contribuţii personale într-o problemă ştiinţifică (DEX).

Aşadar, corect este să spunem, de exemplu: Comunicaţiile prin satelit au atins un nivel tehnologic excepţional/Fără comunicare, relaţiile interumane ar fi imposibile etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie