Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – dental sau dentar?

Cele două cuvinte din titlul articolului – dental şi dentar – sunt paronime (asemănătoare ca formă, dar cu sensuri diferite). Prin urmare, ambele forme sunt corecte, dar înţelesul lor diferă şi, deci, nu pot fi utilizate în aceleaşi contexte.

Dental este un adjectiv neologic, un împrumut din limba franceză (unde se scrie şi se pronunţă la fel – fr. dental), având sensul :  (În sintagma) Consoană dentală (şi substantivat, f.) = care se articulează prin apropierea vârfului limbii de dinţii incisivi superiori sau inferiori (DEX)Consoane dentale sunt, de exemplu, în limba româna, t, ţ, s (consoane dentale surde) şi d, z, n, l, r (consoane dentale sonore).

Dentar este tot un adjectiv (din fr. dentaire, lat. dentarius), care înseamnă: 1. de dinte, al dinţilor, privitor la dinţi; nerv dentar, pulpă dentară, medicina dentară; 2. de dentist, care aparţine dentistului, privitor la dentist (DEX).

Se va spune corect, aşadar, de exempluAm programare la cabinetul dentar/ Intenţionez să fac un implant dentar/ Durerile dentare sunt chinuitoare etc., dar: Fonetica se ocupă de studiul sunetelor, inclusiv de consoanele dentale/ El are o problemă cu pronunţia dentalelor/consoanelor dentale etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie