Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – caramea sau caramelă?

Cine nu cunoaşte bomboana făcută din caramel amestecat cu diferite substanţe colorante şi aromatice (DEX), dar pe care mulţi nu ştiu să o numească atunci când este vorba de forma de singular – caramea sau caramelă? Într-un sondaj pe stradă, făcut în Iaşi, de către prezentatorul unei emisiuni TV, la întrebarea „Care este singularul substantivului caramele, răspunsurile au fost dintre cele mai „surprinzătoare”: „nu are singular” sau „eu nu sunt cu dulciurile”sau caramică , o cara mică etc.

Intrebare corect
Trebuie ştiut că singura formă corectă de singular a acestui substantiv este caramelă (plural caramele). Cuvântul este un împrumut din it. caramella, fr. caramel. Varianta caramea este una populară (neliterară).
Se va spune corect, de exemplu: Am gustat o caramelă de casă, dar prefer caramelele cu lapte şi vanilie din comerţ.

Caramelele sunt produse zaharoase care cuprind în compoziția lor zahăr, sirop de glucoză, lapte, unt sau grăsimi vegetale solidificate, precum și alte ingrediente care contribuie atât la îmbunatățirea proprietăților gustative cât și la lărgirea sortimentelor, cum sunt: pudra de cacao, cafeaua, aromele, cojile de portocale etc. În afară de acestea se mai fabrică și caramele superioare cu frișcă. Produsele de caramelaj se pot clasifica: după consistență, după aspect, după compoziție, după felul de formare și după scopul în care se consumă. Ele au forma care de obicei este Carameleparalelipipedică, cu baza pătrată sau dreptunghiulară. Au o consistență tare, semitare sau moale (caramelele moi), un gust plăcut de lapte, cacao, cafea etc. Valoarea lor alimentară este îmbunătățită față de multe alte produse zaharoase (dropsuri, drajeuri, cremoze, șerbeturi etc), datorită adaosului de lapte, grăsimi și a celorlalte ingrediente. Caramelele se produc în cantități foarte mari, fiind solicitate în special de către copii, deoarece au aspect plăcut, sunt gustoase și au valoare alimentară ridicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 6 =

1 + 7 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie