Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect “Mi-am luat adidaşi Nike” sau “Mi-am luat încălţăminte sport Nike”?

Deoarece folosirea termenului “adidas” iscă o serie de comentarii printre vorbitori, ne vom referi la eponime (cuvânt provenit de la grecescul eponymus – cel care dă numele). În terminologia lingvistică, eponimele au trei înţelesuri, printre care şi acela de “termen derivat de la nume proprii”. DEX-dictionarul-explicativ-al-limbii-romane-univers-enciclopedic-Academia-Romana
Cuvântul “adidas” face parte din această categorie, desemnând iniţial pantofii de sport marca Adidas (de la numele unui cizmar german – Adolphe Dassler). Cu timpul, termenul s-a generalizat devenind substantiv comun, iar potrivit DEX, înseamnă “orice tip de încălţăminte sportivă”.
Ţinându-se cont de sensul actual al termenului “adidas”, asocierile “adidaşi Nike, Puma etc” sunt acceptate în limbă. De altfel, dicţionarele (vezi DOOM 2005, DEX) redau dublul sens al termenului – substantiv comun/substantiv propriu. În consecinţă, în enunţurile din titlu ambele variante sunt corecte.
În aceeaşi “familie” a eponimelor intră şi cuvântul “xerox”, provenit de la numele primei companii de multiplicat Xerox Corporation. Din hipercorectitudine, mulţi sunt înclinaţi să creadă că termenul “xerox” este impropriu folosit cu sensul de “copie” sau “copiator”, însă, la fel ca în cazul lui “adidas”, de peste un sfert de secol, cuvântul s-a impus în limbă ca substantiv comun. zeu
Alte cuvinte (substantive comune) ce îşi au originea de la nume proprii (eponime): diesel (Rudolf Diesel –inginer german), sandviş (contele Sanwich), hermafrodit (Hermaphroditos – personaj mitologic), boicot (de la Ch. Boycot – proprietar irlandez), huligan (Patrik Hooligan – hot şi tâlhar irlandez), amper (André-Marie Ampère – fizician şi matematician englez) etc. 

surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 6 = 12

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie