Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect “Mi-am luat adidaşi Nike” sau “Mi-am luat încălţăminte sport Nike”?

Deoarece folosirea termenului “adidas” iscă o serie de comentarii printre vorbitori, ne vom referi la eponime (cuvânt provenit de la grecescul eponymus – cel care dă numele). În terminologia lingvistică, eponimele au trei înţelesuri, printre care şi acela de “termen derivat de la nume proprii”. DEX-dictionarul-explicativ-al-limbii-romane-univers-enciclopedic-Academia-Romana
Cuvântul “adidas” face parte din această categorie, desemnând iniţial pantofii de sport marca Adidas (de la numele unui cizmar german – Adolphe Dassler). Cu timpul, termenul s-a generalizat devenind substantiv comun, iar potrivit DEX, înseamnă “orice tip de încălţăminte sportivă”.
Ţinându-se cont de sensul actual al termenului “adidas”, asocierile “adidaşi Nike, Puma etc” sunt acceptate în limbă. De altfel, dicţionarele (vezi DOOM 2005, DEX) redau dublul sens al termenului – substantiv comun/substantiv propriu. În consecinţă, în enunţurile din titlu ambele variante sunt corecte.
În aceeaşi “familie” a eponimelor intră şi cuvântul “xerox”, provenit de la numele primei companii de multiplicat Xerox Corporation. Din hipercorectitudine, mulţi sunt înclinaţi să creadă că termenul “xerox” este impropriu folosit cu sensul de “copie” sau “copiator”, însă, la fel ca în cazul lui “adidas”, de peste un sfert de secol, cuvântul s-a impus în limbă ca substantiv comun. zeu
Alte cuvinte (substantive comune) ce îşi au originea de la nume proprii (eponime): diesel (Rudolf Diesel –inginer german), sandviş (contele Sanwich), hermafrodit (Hermaphroditos – personaj mitologic), boicot (de la Ch. Boycot – proprietar irlandez), huligan (Patrik Hooligan – hot şi tâlhar irlandez), amper (André-Marie Ampère – fizician şi matematician englez) etc. 

surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32 − = 27

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie