Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi semnificaţia cuvintelor “Aleluia” şi “Amin”

« Aleluia »este un cuvânt frecvent întâlnit în Vechiul Testament, în Psalmii lui David, precum şi în Noul Testament, denumind şi o piesă liturgică din timpul slujbei, cantata înainte de citirea din Evanghelie.

AleluiaCuvântul « Aleluia » provine din limba ebraică – Hallelujah (transcris în greacă Allelouia) – însemnând “Lăudaţi pe Yah/Jahwe (YHWH). Tetragrama (nume format din patru litere) YHWH este numele ebraic al lui Dumnezeu, derivat din verbul HYH (a fi). În Biblia ebraică se spune că acest nume a fost auzit de Moise (primul profet al iudaismului), pe Muntele Horeb/Sinai.

La începuturile creştinismului, cuvântul Aleluia era în mod deosebit întrebuinţat, ca şi astăzi, de altfel, în cadrul liturghiilor din perioada Sărbătorilor Pascale, nefiind pronunţat în timpul perioadelor de post.

« Amin » este, în textele religioase şi în practica Bisericii creştine, o formulă de încheiere a rugăciunilor, însemnând « Adevărat ! »/ « Aşa să fie ! ». Cuvântul, în limba română,  provine din slavonescul aminu. Originea sa se afla însă tot în Carti_bibliografielimba ebraică, unde este un derivat de la verbul aman, care înseamnă a fi hotărât, a fi ferm, de încredere, a avea credinţă. Dar, într-o formă asemănătoare, se găseşte şi în tibetană (Amen), în greacă (Amen), arabă (Amen) etc.

În româneşte, în limbajul colocvial, Amin are şi sensul “Adio ! S-a terminat !”, iar în expresia populară “Câtu-i aminul” sau “Până la amin” înseamnă niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 57 = 59

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie