Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Expresia déjà-vu este împrumutată din limba franceză şi face parte din categoria celor care s-au internaţionalizat (expresii care au fost preluate de diverse limbi, în forma în care se scriu şi se pronunţă în limba de provenienţa). În DEX Cum e bine(Dicţionarul explicativ al limbii române) găsim următoarea explicaţie: déjà-vu: (Franțuzism) Impresie intensă, in fața unei situații prezente, de a fi fost trăită in trecut. Psihologii, pe baza unor experimente şi statistici, consideră că cel puţin şapte din zece oameni au asemenea senzaţii.

Integrarea, în exprimarea curentă, a unor astfel de structuri este oarecum pretenţioasă, dar nu ar fi nicio problemă daca ar fi folosite corect si dacă, la televizor, de exemplu, nu s-ar auzi exasperant de des o pronunţie autohtonizată a acestei expresii, chiar din partea prezentatorilor de ştiri sau a ziariştilor, care ar trebui să ofere modele de exprimare, nu să se situeze în fruntea celor care comit greşeli. Mai exact, este greşită pronunţia [deja vu], cu un –u final accentuat, ca în limba romana, deoarece expresia este un “frantuzism”, iar DOOM -ul (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) indică pronunţia ca în limba franceză –[dejavü] ([deja viu] ・pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu transcrierea fonetică).Deja vu

În limbajul actual, tind să se impună şi alte expresii cu o structură similară, dar înţeles diferit, evident: déjà vécu (deja trăit), déjà senti (deja simţit) ,déjà visité (deja vizitat).

Exemple: În plimbarea pe malul mării, pe înserat, am avut un puternic sentiment de déjà-vu/Întâlnirea cu acest necunoscut, în mod inexplicabil, mi-a dat sentimentul de déjà-vu /Disputa dintre aceşti politicieni este un déjà-vu etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 4 =

21 − 13 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie