Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – complect sau complet?

Cuvântul din titlul articolului este unul uzual, dar, în pofida acestui fapt, pronunţia greşită, ezitarea unor vorbitori de limba română în alegerea variantei corecte – complect sau complet – a proliferat. În multe emisiuni TV, nu numai invitaţi ocazionali, dar şi intelectuali cunoscuti, cu pretenţii, îl utilizează în forma greşită, iar în rândul tinerilor deruta Carte peste carteapare atunci când, neavând curiozitatea să consulte un dicţionar, preiau variante pe care le aud la cei din jur.

Trebuie ştiut că singura formă corectă (literară) a adjectivului menţionat anterior este complet. Cuvântul provine din limba franceză (fr. complet), etimonul fiind latinescul completus. În niciuna dintre aceste forme nu apare grupul –ct în finalul cuvântului, varianta complect apărând, probabil, în limbajul colocvial, după modelul altor adjective terminate în –ect, precum direct, corect, perfect etc.

Este adevărat că, în unele dicţionare mai vechi, apare complect ca variantă admisă, însă această situaţie nu mai este de Clown lit Cactualitate, a fost doar o tentativă (eşuată) de acceptare, ca normă, a unei forme greşite, la un moment dat, pentru că era folosită de mulţi vorbitori, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor cuvinte.

De asemenea, în mod evident, şi în cazul verbului, forma corectă este a completa (nu a complecta).

Se va spune, de exemplu: Sper că dosarul este complet, pentru a mă putea înscrie la cursuri/Este necesar să completez această informaţie, pentru a fi corect până la capăt etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =

53 + = 56

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie