Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Dincolo de dicţionare – “deştept” şi “inteligent” sunt sinonime?

Dacă avem în vedere înţelesul strict, de dicţionar, al celor două adjective din titlul articolului – deştept şi inteligent – acestea ar putea fi considerate sinonime. Pentru deştept, în DEX, găsim următoarea explicaţie: care înţelege cu Destept sau inteligentuşurinţă şi exact ceea ce citeşte, aude, vede; ager la minte, inteligent; (în limbajul familiar – şiret, viclean, şmecher). Inteligentînzestrat cu inteligenţa, ager la minte, pătrunzător.

Cred, însă, că, dacă suntem atenţi, realitatea imediată ne ajută să facem o anume diferenţă, care ţine de nuanţe, între deştept şi inteligent. În plus, şi psihologii fac o deosebire între inteligentă, pe care o definesc ca pe o trăsătură de natură genetică (înnăscută), reflectând capacitatea de a înţelege şi a percepe lucrurile, şi calitatea de a fi deştept, care se cultivă de-a lungul vieţii (este o inteligenţă cultivată), se dobândeşte, prin acumulare de experienţe şi informaţii.

Poate, pentru mulţi, diferenţierea aceasta nu este necesară, dar, pe de altă parte, ar trebui să ne gândim că, până la Creierulurmă, felul în care vorbim, trimitem şi receptăm mesaje spune ceva despre capacitatea noastră de înţelegere, despre inteligenţa şi deşteptăciunea noastră. Cum altfel să facem deosebirea, de exemplu, între mesaje/opinii/constatări de felul: El este un om deştept/Aceştia sunt “băieţii deştepţi” despre care vorbeşte toată presa/Pare a fi un om deştept, a vorbit numai în citate, nu ştiu însă cât este de inteligent/Ea este o femeie inteligenta, el, un bărbat deştept/Acesta este un copil deştept, are numai note de zece, dar multi colegi de-ai lui mi se par mai inteligenti/Am cunoscut o persoană deopotrivă de inteligentă şi deşteaptă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − ten =

+ 53 = 61

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie