Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – sit, sait, site (site-uri)?

Substantivul din titlul articolului este folosit, astăzi, zilnic, nu mai este nicio îndoială, de milioane de utilizatori de internet. Cu toată această “popularitate”, există încă variante în privinţa pronunţării şi a ortografierii acestuia – sit, sait, site (site-uri)?

WebDacă până acum câţiva ani, cuvântul nu era înregistrat în dicţionarele românesti, în prezent, lingviştii au optat pentru soluţia corectă, referitoare la acest neologism, deşi controverse au existat şi în rândul acestora.
Astfel, în Dicţionarul universal al limbii române, ca şi în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), cea mai recenta ediţie, este consemnată, ca singura formă corectă – site – cu ortografierea şi pronunţia din limba de provenienţă (engl. site – pronunţat sait), însemnând: spaţiu pe internet, loc în care se pot accesa informaţii utile (texte, imagini, sunete, programe), într-o reţea de calculatoare.
Forma articulată de singular este site-ul, iar cea de plural, site-uri, cu cratimă, regula fiind că, în cazul în care există diferenţe, în finalul cuvântului împrumutat, între scrierea şi pronunţia acestuia, în limba română, se utilizează cratima, pentru ataşarea articolului hotărât.

Cum-e-corectAu existat şi opinii contrarii ferme, de exemplu cea a lingvistului George Pruteanu, care considera ca forma sait ar fi cea potrivită, şi în scris şi în pronunţie, remarcând, cu o anume ironie, ca “sitele sunt cele folosite la cernut faina”. Probabil că, în timp, aşa se va întâmpla, neologismul site va fi consemnat şi în dicţionare în forma sait, saitul, saituri, având în vedere că limba romana funcţionează după principiul fonetic (cum se scrie, aşa se pronunţă) şi că această adaptare a funcţionat în cazul multor împrumuturi din alte limbi. Deocamdată însă, rămâne valabilă, ca formă corectă, literară – site (site-ul, site-uri).
Cât despre varianta sit, situri, aceasta iese din discuţie, cuvântul sit, în limba română, având un cu totul alt înţeles: 1. peisaj pitoresc; 2. configuraţia unui loc ocupat de un oraş; 3. sit arheologic = şantier unde au loc săpături şi cercetări arheologice; 4. sit de conservare = arie naturală protejată (DEX).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × one =

46 + = 56

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie