Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Internetul abundă, pe site-urile dedicate muzicii, precum şi în paginile virtuale ale diferitelor reviste mondene, în formulări de felul: “hituri de succes”, “cele mai mari hituri”, “cele mai tari hituri”, “superhituri” etc. Mai mult, cineva, sesizând că exprimarea nu este corectă, aduce o explicaţie în această manieră: “hit este deja un cuvânt care exprimă nivelul cel mai superior, această melodie de mare succes, ar fi corect” (brainly.ro).Jumătate din afirmaţie este valabilă, dar, evident, “(nivelul) cel mai superior”cuprinde un pleonasm intolerabil. Adică, din lac în puţ, respectiva persoană apelând la un pleonasm (cel mai superior), pentru a explica un alt pleonasm (hit de succes).Gramofon

Trebuie ştiut că neologismul hit (un împrumut din limba engleză, pe care dicţionarele româneşti l-au înregistrat ca atare, în forma din limba de provenienţă) înseamnă: melodie care se bucura de succes, şlagăr care, în urma unei promovări susţinute, obţine un succes comercial deosebit şi apare in topuri (DEX).

Prin urmare, structura hit de succes este un pleonasm (o eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte/expresii care repetă, inutil, aceeaşi idee). A spune hit de succes ar însemna, aşadar, melodie de succes de succes (s-ar repeta ideea de succes). Corecte sunt, de exemplu, formulări de felul: Hiturile săptămânii sunt…/hituriA gandi noi/hituri româneşti/hiturile verii etc. sau Melodiile care s-au bucurat de cel mai mare succes sunt…/Cele mai bune melodii ale săptămânii sunt… etc.

Mai trebuie subliniat, de asemenea, că, deşi este un neologism preluat cu forma identică celei din engleza, pluralul se scrie fără cratimă – hituri (nu hit-uri) – deoarece cratima delimitează articolul hotarat de substantivul pe care îl însoţeşte numai în cazul în care există diferenţe între scriere şi pronunţie (ca în site-uri, smartphone-uri, party-uri, penalty-uri etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =

− 7 = 2

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie