Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce inseamnă si care este originea expresiei “Mea culpa”?Mea_Culpa

Expresia latinească Mea culpa, având sensul E vina mea!, îşi are originea într-o rugăciune catolică – Peccavi – care se rosteşte cu un anumit ritual, cel care îşi mărturiseşte păcatele lovindu-se cu pumnul în piept, în timp ce spune Mea culpa!, Mea culpa!. Termenul Peccavi (traducerea latină a cuvintelor ebraice al her), însemnând Am păcătuit!, se utiliza când era vorba de greşeli foarte grave, amintind de cuvintele din Biblie (Cartea Regilor), ale lui David, în fata profetului Nathan.

De asemenea, în tribunalele romane, înainte de începerea proceselor, dacă un acuzat îşi mărturisea vina, trebuia să spună Mea culpa!, situaţie în care i se acordau circumstanţe atenuante sau chiar era absolvit de Clown lit Ipedeapsă.

În timp, din limbajul religios sau juridic, expresia a trecut în limbajul cotidian, oricine putându-şi recunoaşte o vină rostind Mea culpa sau Fac mea culpa. În cazul în care cel care transmite un astfel de mesaj vrea să insiste pe faptul că o anume greşeală a sa este gravă, poate introduce în expresie şi adjectivul maximaMea maxima culpa!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

74 − 65 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie