Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – liceean sau licean, liceancă sau liceană, liceie sau licee?

În limbajul curent, chiar în cel al elevilor de liceu, pe internet, în Liceenimass-media, frecvent se fac greşeli în ortografierea şi pronunţia substantivelor din titlul articolului. Iată câteva exemple alese la întâmplare dintre nenumăratele pe care le afişează site-urile, blogurile, comentariile cititorilor etc.: “Un liceean a fost condamnat la cinci ani de închisoare” (click.ro), “Un liceean a fost desemnat “Elevul anului” (iasitvlife.ro), “Gestul emoţionant făcut de un liceean” (stirileprotv.ro), “Eşti liceean şi ai idei de proiecte?” (evz.ro) etc.

Aşadar, liceean sau licean, liceancă sau liceană, liceie sau licee?

Trebuie ştiut că forma corectă de nominativ-acuzativ singular, masculin (pentru primul substantiv menţionat în titlu), un împrumut din limba franceză – lyceen – este licean (cu un e). În schimb, la plural, indiferent de caz (nominativ, acuzativ, genitiv, dativ), se va ortografia cu doi e, ceea ce ar trebui să se simtă şi în felul în care se pronuntă cuvântul – liceeni/liceenii (cu articol hotărât)/unor liceeni/liceenilor.

Limba romana_În privinţa formelor de feminin, o primă precizare importantă este aceea că forma liceancănu este corectă (literară), singura admisă fiind liceană (cu un e si nu in –ancă, ci cu terminatia –ană). La cazurile genitiv-dativ, singular, ca şi la plural, indiferent de caz, se ortografiază cu doi eliceenei/liceene/liceenelor/unor liceene.

Substantivul liceu (din fr. lycee, lat. lyceum), are ca formă de plural corectă licee (cu doi –e, nu cu –ie), dublarea vocalei e păstrându-se şi la genitiv-dativ singular (care se formează de la forma de plural) – liceelor/unor licee.

În concluzie, formele corecte sunt: licean, liceeni, liceană, liceene, unui licean, unor liceeni, unei liceene, unor liceene, liceenilor, liceenelor, licee, liceelor, unor licee etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

84 − 79 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie