Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – liceean sau licean, liceancă sau liceană, liceie sau licee?

În limbajul curent, chiar în cel al elevilor de liceu, pe internet, în Liceenimass-media, frecvent se fac greşeli în ortografierea şi pronunţia substantivelor din titlul articolului. Iată câteva exemple alese la întâmplare dintre nenumăratele pe care le afişează site-urile, blogurile, comentariile cititorilor etc.: “Un liceean a fost condamnat la cinci ani de închisoare” (click.ro), “Un liceean a fost desemnat “Elevul anului” (iasitvlife.ro), “Gestul emoţionant făcut de un liceean” (stirileprotv.ro), “Eşti liceean şi ai idei de proiecte?” (evz.ro) etc.

Aşadar, liceean sau licean, liceancă sau liceană, liceie sau licee?

Trebuie ştiut că forma corectă de nominativ-acuzativ singular, masculin (pentru primul substantiv menţionat în titlu), un împrumut din limba franceză – lyceen – este licean (cu un e). În schimb, la plural, indiferent de caz (nominativ, acuzativ, genitiv, dativ), se va ortografia cu doi e, ceea ce ar trebui să se simtă şi în felul în care se pronuntă cuvântul – liceeni/liceenii (cu articol hotărât)/unor liceeni/liceenilor.

Limba romana_În privinţa formelor de feminin, o primă precizare importantă este aceea că forma liceancănu este corectă (literară), singura admisă fiind liceană (cu un e si nu in –ancă, ci cu terminatia –ană). La cazurile genitiv-dativ, singular, ca şi la plural, indiferent de caz, se ortografiază cu doi eliceenei/liceene/liceenelor/unor liceene.

Substantivul liceu (din fr. lycee, lat. lyceum), are ca formă de plural corectă licee (cu doi –e, nu cu –ie), dublarea vocalei e păstrându-se şi la genitiv-dativ singular (care se formează de la forma de plural) – liceelor/unor licee.

În concluzie, formele corecte sunt: licean, liceeni, liceană, liceene, unui licean, unor liceeni, unei liceene, unor liceene, liceenilor, liceenelor, licee, liceelor, unor licee etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + seven =

1 + 5 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie