Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea cuvintelor “abracadabra” şi ”abracadabrant”?Abracadabra

Potrivit tradiţiei, abracadabra este, deopotrivă, formulă magică, incantaţie şi termen mistic (asociat unor experienţe spirituale/religioase). În privinţa etimologiei (originii) termenului există mai multe variante. Unii lingvişti şi istorici considera că abracadabra a fost, iniţial, un termen al cabaliştilor (o sectă mistică la evreii din Evul Mediu), rezultat din abrevierea cuvintelor ebraice Ab (Tată), Ben (Fiu), Ruah a Cadish (Sfântul Duh). Alţii susţin că ar proveni tot din limba ebraică, dar din abreg ad hābra (“trimite trăsnetul tău până la moarte”) sau din Ha brakha dabra (“Binecuvântarea a vorbit”).

La fel de adevărat este, însă, şi faptul că, în secolul al II-lea i.Hr., într-o carte a lui Quintus Sammonicus Serenus, învăţat roman, intitulata Liber Medicinalis, în care erau prezentate o serie de tehnici de vindecare preluate de la Pliniu cel Bătrân, este consemnat si cuvântul abracadabra, ca un fel de formulă magică, inscripţionată pe amuletele/talismanele pe care ar fi trebuit să le poarte bolnavii sau cei atinşi de vrăji.Inscripţionarea nu se făcea oricum, ci sub forma unui triunghi cu vârful în jos, pe rândul cel mai de sus (latura triunghiului) fiind scris cuvântul abracadabra întreg, pe al doilea cu o literă mai puţin şi aşa mai departe, vârful triunghiului fiind reprezentat de litera A. Latura din stânga era formată exclusiv din litera A, iar latura din dreapta, citită de sus în jos, era tot abracadabra. Dacă o astfel de figură este reprezentată în spaţiu, apare asemenea unei spirale/vârtej, despre care se credea că ar avea capacitatea de a ïnghiti ”forţele malefice”, îndepărtându-le pentru totdeauna.

Owl-readingDin zona ocultismului şi a religiei, formula abracadabra a trecut în limbajul iluzioniştilor, prestidigitatorilor, ca introducere în scamatoriile lor, dar şi în comunicarea curentă, când cineva vrea să sublinieze apariţia/manifestarea aparent inexplicabilă a unor situaţii/evenimente/atitudini etc.

De la interjecţia abracadabra, în unele limbi s-a format adjectivul abracadabrant (în limba română, fiind un împrumut din fr. abracadabrant), cu sensul ciudat, bizar, neobişnuit, extravagant, fantezist etc.

Se poate spune, de exemplu: Nu e de ajuns un abracadabra ca dorinţa să ţi se împlinească/S-a auzit un abracadabra şi spectacolul a început//Comportamentul moderatorului acestei emisiuni mi s-a părut abracadabrant etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

86 + = 94

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie