Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

« Eşti iubibilă, alintabilă, giugiulibilă, răsfăţabilă… » (Trupa Taxi) – inventivitate lingvistică sau nonsens ?

Resursele expresive ale unei limbi sunt exploatate tot timpul, în cele mai diverse moduri, în limbajul obişnuit, înCalma si iubibila presă, în literatură, în versurile creaţiilor muzicale etc., cu mai mult sau mai puţin talent. Când trupa Taxi a lansat, în 2012, piesa « Eşti iubibila », reacţiile au fost dintre cele mai diverse, provocate nu atât de melodie, cât de versuri. Unii au considerat-o «o tâmpenie » (http://warandriot.blogspot.ro/2012/12/de-ce-centece-ca-esti-iubibila-sau-mă.html), mai mare decât « Mă-ta are cratimă », a celor de la Sector 7, care (acestia din urmă), într-un limbaj frust, propuneau «o nouă tactică/de a învăţa gramatica », « succesul » constând, după cum sublinia autorul articolului mentionat anterior, in faptul ca «Sector 7 au marcat o adevărată reuşită când, pe toţi pereţii clădirilor, din toate oraşele/satele/comunele sau băncile din şcoli, apărea scris, în sfârşit “Mă-ta” corect”.  

Esti de toateTot la vremea lansării piesei « Eşti iubibila », Lucian Mândruţa părea într-atât de scandalizat de «adăugarea cuvântului iubibil la fondul principal, departamentul bâlbâiţi, divizia rurală”, încât considera că până şi Titu Maiorescu e „răsucibil” în mormânt (nu ne mai întrebăm de ce s-o fi gândit Lucian Mândruţa tocmai la Maiorescu, remarcabil om de cultură, din secolului al XIX-lea, preocupat şi de problemele limbii române, dar nu într-atât încât să se răsucească în mormânt dintr-o asemenea pricina).

Şi acum, puţină gramatică, pentru ca fiecare să poată evalua cu detaşarea necesară dacă „Eşti iubibilă, La modaalintabilă, giugiulibilă, răsfătabilă » este o abatere de la normele gramaticale, o structură tolerabilă sau altceva.

În limba română, sufixele –abil, -ibil, – ubil, -bil intra în categoria celor cu rol semantic, adică, ataşate altor cuvinte existente în limbă, exprimă proprietatea de a fi disponibil/capabil pentru a face/a realiza ceva. Exemple: adaptabil, capabil, coruptibil, durabil, gonflabil, manevrabil, operabil, perfectibil, promovabil, regenerabil, epuizabil etc.

În cazul cuvintelor iubibila, alintabila, giugiulibila, rasfatabila funcţionează acelaşi mecanism al derivării cu sufixele ibil(a), -abil(a), adăugate cuvintelor (verbelor): (a) iubi, (a) alinta, (a) giugiuli, (a) răsfaţa (adică cineva care poate fi iubita, alintata, giugiulita, rasfatata). Diferenţa dintre aceste derivate (cele din cantec) şi altele, din limba romana, consta în faptul că nu sunt „previzibile”, nu au devenit „uzuale”, fapt absolut normal, fiind vorba de un cântec ale cărui versuri mizează pe inventivitate, atipicitate, pe parodie, ironie şi umor, caracteristici asociate Andreea si Cabralfrecvent stilului formaţiei Taxi. Cu aceleaşi argumente se justifică şi valorificarea, în enumeraţia menţionată, a cuvântului colocvial a giugiuli, pe langa ceilalti termeni literari – a iubi, a alinta, a rasfata.

Aşadar, în piesa „Eşti iubibilă” nu este vorba de incorectitudine gramaticală, nu sunt motive ca cineva să fie „rasucibil” în mormânt (mai mult chiar, menţionarea lui Titu Maiorescu, într-un asemenea context, pare a fi la fel de amuzantă ca iubita giugiulibilă), ci este doar o chestiune de preferinţă/gust muzical.Corect

De 8 Martie Echipa Oltenitainfo vă urează să fiți prețuibile, îndrăgostibile mereu, apreciabile și mai ales…importabile…
La Mulți Ani !!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + twenty =

75 + = 80

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie