Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “a-şi aduce aportul”?

A-şi aduce aportul este o structură care, în limbajul curent, poate fi auzită/citită cu o frecvenţă exasperantă. Nu este Citimnumai un cliseu lingvistic suparator, este si o greseala de exprimare. Iată câteva exemple luate la întâmplare de pe internet: “muzica militară profesionistă şi-a adus aportul la reuşita activităţii” (răsunetul.ro), “Şi a trecut, şi a făcut armata noastră minuni de vitejie, de eroism… am fi pornit la război şi am fi adus aportul nostru aliaţilor cu o armată nepregătită” (books.google.ro) – această frază aparţine, din nefericire, chiar unui istoric cunoscut, autor de cărţi – sau “un aviator român şi-a adus aportul, prin jertfa sa, la victoria armatei române… (once.ro) etc.

Probabil că şi în cazul proliferarii expresiei a-şi aduce aportul este vorba de un fenomen de “contaminare”, mulţi vorbitori de limba română utilizând-o doar pentru faptul că pare de “bonton”, fără a-şi mai pune problema corectitudinii.

Este uşor de constatat, chiar şi fără consultarea unui dicţionar, că aport – un împrumut din limba franceză (fr. apport < apporter = a aduce) – înseamnă contribuție materială, intelectuală, morală etc. adusă de cineva într-o acțiune Cum asacomună (DEX).

Prin urmare, a-şi aduce aportul este o exprimare pleonastică(pleonasmul fiind o eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții etc. care repetă în mod inutil aceeași idee). În limba română, există diverse posibilităţi de a evita un astfel de pleonasm – a aduce aduce contributia – care este absurd ca structură logică si lingvistică. Se poate spune corect, de exemplu: Cercetările ştiinţifice au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu/Contribuţia ta la reuşita acestei activităţi a fost remarcabilă/Aportul său la creşterea veniturilor acestei instituţii nu poate fi ignorat etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

63 − = 55

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie