Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este sensul expresiei “A fi sărac cu duhul/Fericiţi cei săraci cu duhul”?

ExpresiaA fi sărac cu duhul este cunoscută de toată lumea, cei mai mulţi atribuindu-i înţelesul, care, de altfel, Limba Romanaapare şi în diverse dicţionare: lipsit de inteligență, de spirit; prost; naiv (DEX). Mai mult, expresia este întrebuinţată, uneori, şi pentru a se spune despre cineva că are probleme psihice.

Originea acestei ziceri se afla în Evanghelia lui Matei (Predica de pe munte): “Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor”.

Exegeţii textului biblic arată că, prin aceste cuvinte, Iisus Hristos se referă la faptul că prima virtute a omului, pentru a intra în împărăţia cerurilor, este aceea de a fi smerit de bună voie, recunoscând că nu poate înfăptui nimic fără harul lui Dumnezeu, acceptând că răsplata deplină va fi in împărăţia cerurilor, in fericirea veşnică.

Intrebare corectAmbele explicaţii, pentru “Fericiţi cei săraci cu duhul”, par a fi excesive, situându-se la extreme, de vreme ce “sărac cu duhul” ar însemna fie “prost/naiv”, fie într-atât de smerit încât să accepte că, orice ar face, nu în viaţa aceasta, ci în cea de dincolo îşi va găsi fericirea.

Probabil că o interpretare mai moderată ar fi mai aproape de adevăr, sărac cu duhul fiind omul simplu, neprihănit, cu o anume candoare, care îşi recunoaşte neputinţele, şi care izbuteşte să culeagă unele avantaje prin felul lui de a fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =

64 + = 70

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie