Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este sensul expresiei “A fi sărac cu duhul/Fericiţi cei săraci cu duhul”?

ExpresiaA fi sărac cu duhul este cunoscută de toată lumea, cei mai mulţi atribuindu-i înţelesul, care, de altfel, Limba Romanaapare şi în diverse dicţionare: lipsit de inteligență, de spirit; prost; naiv (DEX). Mai mult, expresia este întrebuinţată, uneori, şi pentru a se spune despre cineva că are probleme psihice.

Originea acestei ziceri se afla în Evanghelia lui Matei (Predica de pe munte): “Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor”.

Exegeţii textului biblic arată că, prin aceste cuvinte, Iisus Hristos se referă la faptul că prima virtute a omului, pentru a intra în împărăţia cerurilor, este aceea de a fi smerit de bună voie, recunoscând că nu poate înfăptui nimic fără harul lui Dumnezeu, acceptând că răsplata deplină va fi in împărăţia cerurilor, in fericirea veşnică.

Intrebare corectAmbele explicaţii, pentru “Fericiţi cei săraci cu duhul”, par a fi excesive, situându-se la extreme, de vreme ce “sărac cu duhul” ar însemna fie “prost/naiv”, fie într-atât de smerit încât să accepte că, orice ar face, nu în viaţa aceasta, ci în cea de dincolo îşi va găsi fericirea.

Probabil că o interpretare mai moderată ar fi mai aproape de adevăr, sărac cu duhul fiind omul simplu, neprihănit, cu o anume candoare, care îşi recunoaşte neputinţele, şi care izbuteşte să culeagă unele avantaje prin felul lui de a fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

34 − 28 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie