Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Semnificaţia şi originea cuvântului “denie”

În limba română, multe cuvinte utilizate în registrul religios îşi au originea în limba slavonă, având în vedere că, în Tara DenieRomânească şi în Moldova, în Evul Mediu, aceasta a fost limba oficială a cancelariilor voievodale şi a cultului creştin ortodox. Primele cărţi religioase de pe teritoriul românesc au fost scrise în limba slavonă, ca şi primele tipărituri, din secolul al XVI-lea, Biserica Ortodoxă Română, ca instituţie, fiind o moştenire a Bizanţului (Imperiul Roman de Răsărit).

Cunoaşterea originii cuvintelor specifice limbajului religios aduce nuanţe şi semnificaţii pe care, de regulă, le ignorăm, pierzând frumuseţea şi profunzimea unor termeni, pe care, în graba cotidiană, îi utilizăm mecanic, fără a mai medita asupra înţelesurilor.

Substantivul denie este un astfel de cuvânt împrumutat din slavonescul bdenie sau din denije, care înseamnă veghe/veghere/priveghere, referindu-se, în ritualul creştin ortodox, la serviciul divin compus din vecernie, utrenie și ceasul întâi, în perioada Postului Mare, în Săptămâna Patimilor (DEX) sau, mai simplu, denumeste slujba religioasă de seară, în Săptămâna Mare, de dinaintea Paştilor.

Cum este corectDin acelaşi cuvânt slavon, a derivat, în limba bulgară, de exemplu, deniie, în limba sârbă, denije, în rusă, bdenie. Rădăcina comună a tuturor acestor cuvinte – inclusiv românescul denie – este slavonescul den – zi, sensul metaforic fiind acela de a face din noapte zi, prin participarea la slujba de seară, din Săptămâna Patimilor, refăcând simbolic evenimentele biblice si participand, printr-un astfel de ceremonial, la situatia arhetipală (cu valoare de model) a Patimilor lui Iisus.

Deniile din Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri ale lui Iisus Hristos au în centrul lor taina suferințelor sufletești și trupești ale Mântuitorului ca urmare a păcatelor oamenilor, arătate în invidie și ură, lăcomie și trădare, frică prea mare și lipsă de fidelitate etc. Pe de altă parte slujbele deniilor arată și puterea pocăinței.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 76 = 80

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie