Pastila de gramatică
Cum este corect : Paște sau Paști?
Întotdeauna în preajma sărbătorilor pascale apare o dilemă în rândul celor care doresc să folosească limba română cât mai corect posibil: Cum este corect Paște sau Paști. Cum facem urările cunoscuților noștrii Paște fericit! sau Paști fericit!
Potrivit unei postări pe blogul personal, George Pruteanu ridica în 1998 problema felului în care se numește corect sărbătoarea Învierii lui Iisus. Astfel, potrivit acestuia, ambele forme sunt corecte și Paște și Paști, depinde însă felul în care le folosim: Paște este pentru singular și Paști pentru plural.
“Multă lume m-a întrebat cum se spune corect: Paşti sau Paşte. Răspund pe scurt astfel: sărbătoarea are în originile sale – dacă trecem de etapa ebraică “pesah” – şi acea azimioară numită pască (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alţi cercetători sunt de părere că mielul jertfit purta acest nume, de “pască”). La plural, acest cuvînt face “paşti”: o pască, două paşti, conform unei alternanţe obişnuite în româneşte, cum e şi în verbul a paşte: “să pască, să paşti” sau a naşte: “să nască, să naşti” etc. Aşadar, Paşti e pluralul de la pască. Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, şi astfel a fost derivat singularul “Paşte”, spunîndu-se, firesc, fie “sărbătorile de Paşti”, fie “sărbătoarea Paştelui”. Amîndouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă.”, se arată pe blogul lui Pruteanu.
De cealată parte Biserica Ortodoxă Română recomandă folosirea termenului de Paști și un Paște. “Faptul că de câțiva ani, în vocabularul uzual al limbii române – la toate nivelurile și chiar și în mediul bisericesc – s-a inoculat, cu titlul de sindrom, o gravă eroare de exprimare în pronunțarea denumirii biblice a celui mai mare praznic al creștinismului: Sfintele Paști, sau Învierea Domnului, sub forma peiorativă și stranie de “Paște”, ne determină să luăm atitudine, semnalând pericolul iminent de degenerare în erezie a conotațiilor biblice și dogmatice, caracteristice acestui eveniment culminant al mântuirii noastre. noi nu prăznuim “Paștele”, ci “Sfintele Paști” și că e incorect să ne felicităm cu “Paște fericit!” sau chiar cu “Paști fericite!”, pentru că atât Paștile cât și Crăciunul sau alte sărători, sunt zile pline de sfințenie și de fericire prin însăși natura lor, așadar, dorința noastră trebuie să se refere la noi înșine și la faptul că noi, viața noastră și familia noastră trebuie să dorim a fi fericiți de Sfintele Paști, de Crăciun, de Anul Nou, sau de alte sărbători!”, se arată pe site-ul crestinortodox.ro, ce aparține BOR.
În ceea ce privește urările care se fac cu ocazia acestei sărbători, de multe ori riscăm să cădem în hilar indiferent că folosim termenul Paște sau Paști deoarece ambele sunt forme de declinare a verbului a paște. De aceea este recomandat ca urările să se facă astfel: “Un Paște fericit!” sau “Să aveți Paști fericite….
Lasă un răspuns