Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pentru fermieri : Regimul agro-termic în intervalul 21-27 octombrie 2014

În primele zile ale intervalului 21 – 27 octombrie 2014 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4…20°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C şi 0…10°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 5…25°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va oscila între -5…14°C în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 7…17°C, optimă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări. Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
In campAprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime , în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. În cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Munteniei, izolat în sud-vestul Transilvaniei şi nord-vestul Crişanei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în general o evoluţie normală în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare centrale şi nordice, precum şi terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (1-4 frunze).
Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor continua germinarea-răsărirea (30-100%) şi creşterea aparatului foliar (4-6 frunze), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), local fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, în aproape toate zonele de cultură.
La sfecla de zahăr din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologică (50-100%) şi recoltarea.
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor Bogatiile-toamneişi recoltarea la soiurile tardive.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătire a patului germinativ, semănat, etc. se vor efectua în general normal.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.

Sursa: ANM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 2 =

+ 77 = 87

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie