Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Perioada incendiilor necontrolate. Recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

În vederea reducerii pagubelor umane și materiale ca urmare a incendiilor necontrolate a arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență solicită tuturor cetățenilor municipiului Oltenița să respecte câteva reguli importante:

 • arderea resturilor vegetale se face în perioade fără vânt și numai pe timp de zi;
 • colectarea resturilor vegetale se va face  în gramezi cu cantități care să poată fi controlate în timpul arderii și curățarea de vegetație din jurul grămezii;
 • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinatăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității;
 • utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin
  măsuri corespunzătoare;
 • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.

În cazul persoanelor deținătoare de terenuri agricole, arderea vegetației potrivit OMAI nr. 605/2008 se va putea face ținând cont de următoarele reguli:

 • eliberarea permisului de lucru cu foc de către primar (prin SVSU)
 • obținerea acceptului autorității competente pentru protecția mediului;
 • informarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență;
 • delimitarea parcelelor prin fâșii arate;
 • realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinatăți asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

În conformitate cu art. 96 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoanele fizice și de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoanele juridice încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri de a arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorităților competente.

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie