Personalitate de fier: Iată cum gândește Alexandra Lăncrănjan, procuroarea din noul dosar Dragnea: „Pasivitatea ucide idealurile, educă-ți liderii pașnic” – Video
Alexandra Lăncrănjan, procurorul care îl acuză pe Liviu Dragnea de „constituire de grup infracțional organizat”, a susținut în 2015, în cadrul conferințelor TEDx, o prezentare despre drepturile omului. Ea a dezvăluit atunci și principiile și valorile care o călăuzesc în viață.
„Sunt procuror și predau ‘Drepturile omului’ la Institutul Național al Magistraturii”, și-a început Lăncrănjan discursul din 2015. „Părinții mei au crezut în cei șapte ani de acasă, în mersul la școală, în dreptul de a alege și în egalitate. (…) În viață trebuie să alergi după fiecare victorie, trebuie să fii cel mai bun și trebuie să decizi cum îți faci destinul”, a continuat ea, după care a dorit să prezinte în ce crede.
Discursul tinerei procuroare este impresionant:
„O să vă povestesc politica mea publică despre drepturile omului. Cum le recunosc, cum le apăr și cum le promovez eu în fiecare zi. Sunt cinci pași simpli pe care i-am învățat, de care încerc să-mi amintesc în fiecare clipă și să-i pun în aplicare în fiecare zi.
1. Cunoaște-te și educă-te: nu poți să schimbi lumea din afară dacă nu știi cine ești, dacă nu te înțelegi, dacă nu te educi și nu te formezi. Descoperă-și și apără-ți drepturile și obligațiile, exercitate cu tărie. Construiește-ți propriul set de valori care îți ghidează viața. Ai curaj să recunoști când greșești, să ștergi totul și să o iei de la capăt. Pentru că cel mai important este să stai pe ambele tale picioare. Niciodată, nicio persoană nu va putea muta munții din loc dacă nu știe care îi este coloana vertebrală. Dacă nu știe pentru ce luptă și ce dorește să schimbe.
2. Cunoaște-i și educă-i pe alții. Odată ce te cunoști pe tine și știi ce vrei de la viață ai curajul să ieși din zona ta personală. Ai curajul să-ți deschizi inima, să-ți deschizi mintea și ochii larg către lume. Observă tot ce se întâmplă în jurul tău, încearcă să cunoști oameni
3. Cunoaște și alege cine te conduce. Educă-ți liderii. Să cunoști cine și cum te conduce este la fel de important cu a te cunoaște pe tine. Toate politicile publice, toate strategiile naționale, toate planurile multianuale sunt construite de cei puțini care sunt în executivul și legislativul țării. Dar ei sunt reprezentativi pentru cei care i-au ales. Ei sunt oglinda implicării noastre, a deciziilor noastre, a alegerilor noastre. Politicile publice defectuoase nu au apărut din neantul cunoașterii. Ele sunt o oglindă a celor doi pași pe care i-am parcurs până acum. Ei spun cât de mult ne cunoaștem pe noi, cât de mult ne-am educat și cât de dispuși am fost să-i învățăm pe ceilalți. Educă-ți liderii pașnic, prin proteste și prin contrabalansarea deciziilor proaste. Aș vrea să ajungem la concluzia că nu este bine să adoptăm cu toții politica struțului. Cei care au învățat dreptul, din anul 1, știu că niciodată, nimeni, nu va putea să-și invoce propria culpă.
4. Acționează și reacționează. Pasivitatea ucide idealurile. Atunci când stăm în pasivitate, ucidem orice șansă de a evolua. Lumea e creată de acțiunile noastre. Toate revoltele sociale, toate mișcările de independență și eliberare, Drepturile omului și democrația însăși au fost create prin acțiuni simple, ale unor oameni ca noi. Reacționează la tot ce ți se pare injust. Reacționează la lucruri mici, ca cei șapte ani de acasă, și încearcă să demonstrezi că lumea poate să fie altfel. Comportăte-te ca și cum ai trăi în lumea ideală și reacționează la lucrurile care ți se par că te aruncă afară din acea lume. Reacționează la aruncatul hârtiilor pe stradă dacă îți dorești un mediu sănătos. Reacționează la oameni care îți comunică că ‘merge și așa’ și că ‘ne descurcăm’ dacă îți dorești o justiție echitabilă și dreaptă. Reacționează la stabilitul etichetelor sociale dacă dorești să fim egali și liberi. Multiplică, persistă, dă mai departe.
5. S-ar putea să nu vă iasă din prima. De fapt aproape sigur nu o să vă iasă perfect din prima. Să te cunoști pe tine, să te educi, este un lucru foarte greu. Să-i cunoști și să-i educi pe ceilalți este o luptă pe care trebuie să o duceți în fiecare zi. Dacă ajungem să discutăm despre schimbatul paradigmei colective vor fi momente în care vi se va părea imposibil. Cu toate astea nu trebuie să renunțați. Stați drepți, decideți ce vreți în viață, revizuiți metoda, multiplicați și puneți-o din nou în aplicare”, a spus atunci Lăncrănjan.
Alexandra Carmen Lăncrănjan are acum 32 de ani și gestionează dosarul celui mai puternic om politic din România acestor zile, Liviu Dragnea.
Experiență
2017-prezent: procuror DNA
2016-2017: procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București;
2014-prezent: Președinte al Asociației Liderjust București;
2012-prezent: Formator la Institutul Național al Magistraturii;
2013-2016: Procuror delegat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
2013-2015: Formator Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, București;
ianuarie 2014: Expert – Dreptul penal al Uniunii Europene, Programul de Asistență Tehnică pentru Serbia;
2014–prezent: Expert Național – Drepturile Omului, Institutul Național al Magistraturii, București;
2015: Expert Dreptul penal al Uniunii europene, European Institute of Public Administration;
2010-2013: Procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București;
2008-2010: Auditor de Justiție, Institutul Național al Magistraturii, București;
14-16 mai 2016: Expert, Drepturile Omului Consiliul Europei, Strasbourg.
Educație și formare
2015–prezent: Școala Doctorală Universitatea București, Facultatea de Drept;
2014–Prezent Erisma Creative Leadership Programme Erudio, București;
februarie – martie 2015: International Visitors Leadership Program -Transnational Economic Crimes Departamentul de Stat SUA;
5-8 aprilie 2011: Training Course Fighting Against Brand Counterfeiting in Three Key European Member States. Towards a More Comprehensive Strategy;
2011: Voluntariat APADOR CH, București;
2010: THEMIS – Initial Training International Competition EJTN, Barcelona;
2010: Leaders For Justice – leadership program for Romanian junior jurists;
2010: Internship la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Consiliul Europei, Strasbourg;
2009: Vizită de studiu Olanda – Cooperarea internațională în materie penală;
2009: THEMIS – Initial Training International Competition;
2007–2008: Master Dreptul Afacerilor, Universitatea ”Nicolae Titulescu”, Facultatea de Drept;
2003–2007: Studii de licență limbi străine – secția Croată-Engleză, Universitatea din București – Facultatea de limbi și literaturi străine;
2003–2007 Studii de licență în drept, Universitatea din București – Facultatea de Drept.
Liviu Dragnea este urmărit penal pentru fapte pe care le-ar fi comis când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, a anunțat, luni, DNA. Marian Fișcuci este acuzat că a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA și a acționat ca interpus al lui Liviu Dragnea în administrarea Tel Drum. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost luni la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi anunțat că are calitatea de suspect. În același dosar sunt urmăriți penal Marian Fișcuci, un apropiat al lui Dragnea, acționar majoritar scriptic al firmei Tel Drum SA, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, și Florea Neda, reprezentant al Tel Drum, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul. Procurorii i-au pus sub acuzare și pe Pitiș Petre, fost consilier în CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marian Predescu, funcționari în CJ Teleorman la data faptelor. Alături de aceștia sunt urmăriți penal și Florian Ion și Daniel Neagoe, asociați și administratori ai unor firme. Pe lângă majoritatea parlamentară, Dragnea are de partea sa și o mașinărie infernală de propagandă, formată din posturi de televiziune, ziare și site-uri cu un impact mare asupra publicului. Atacurile în presa subordonată PSD la adresa lui Lăncrănjan au început deja, ea fiind acuzată că e „bună amică cu toți ONG-iștii finanțați de entitățile miliardarului George Soroț”. Este doar începutul.
Surse:
aktual24.ro
juridice.ro
Lasă un răspuns