Petiția ”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU” solicită dreptate până la capăt
Peste 48.000 de oameni cer sprijinul ONU, printr-o petiție intitulată “Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”.
Semnatarii cer Organizației Națiunilor Unite să facă o analiză proprie a situației din Piața Victoriei și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. De asemenea, se cere să se reconsidere oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii.
Astfel, se cere ajutor pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august. Peste 100.000 de cetățeni au participat pașnic în București la mitingul Diasporei, pentru a-și manifesta nemulțumirile față de modificarea legilor justiției și a codului penal de către coaliția de guvernare.
Comunitatea Declic este initiator al petitiei. Aceasta este adresată Înalt Comisarului pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.
Către:
Michelle Bachelet, noul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (preia mandatul la 1 septembrie 2018)
Zeid Ra’ad Al Hussein, Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (își încheie mandatul la 1 septembrie 2018)
Petiție
English version of the petition.
Noi, semnatarii acestei scrisori, vă cerem ajutorul pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august. Peste 100.000 de cetățeni au participat pașnic în București la mitingul diasporei, pentru a-și manifesta nemulțumirile față de modificarea legilor justiției și a codului penal de către coaliția de guvernare.
Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanților disproporționat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu șrapnel și tunuri cu apă. Au fost expuși intervenției Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii și femei însărcinate care își exercitau dreptul democratic de a protesta.
Fotografiile și video-urile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forța, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă și patru turiști israelieni și peste opt jurnaliști, inclusiv de la televiziunea publică austriacă și de la cotidianul german Deutsche Welle.
Potrivit datelor oficiale din 11 august, 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale și 70 au ajuns la spital [2]. 35 de jandarmi au necesitat îngrijiri medicale și 11 au fost transportați la spital. S-au deschis 8 dosare penale împotriva demonstranților și alți 23 au fost amendați.Instigarea jandarmilor la violență împotriva protestatarilor s-a produs chiar de către șefii Jandarmeriei prin știrile false propagate. S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită și e „suspectă de fractură de coloană” în urma unei declarații oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieșirea din spital, la scurt timp după.
Mai mult, la o zi după violențe, Ministerul de Interne și Jandarmeria Română au declarat că forța a fost folosită în mod legitim și că jandarmii au acționat în auto-apărare pentru restabilirea ordinii publice. În conferința de presă, autoritățile au declarat că a fost imposibilă extragerea indivizilor violenți ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra întregii mulțimi prezente în piață.
În consecință, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsiderați oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii.
De ce este important?
Jandarmeria Română nu este la primul scandal privind acuzații de servilism politic și comiterea de abuzuri împotriva cetățenilor. Este deosebit de îngrijorător faptul că Jandarmeria trece de la amenzi abuzive la violențe fizice deosebit de grave și manipulări primitive.
Este al treilea caz petrecut în două guvernări diferite, în care jandarmeria este acuzată că a provocat protestatarii, că și-a depășit atribuțiile, că nu a reușit să descurajeze accesele de furie violentă ale angajaților săi. Toate aceste acuzații trebuie să ajungă la urechile reprezentanților Națiunilor Unite, imparțiali și imuni la presiunile politicienilor români. Politicieni ce dau dovadă tot mai evidentă de tendințe dictatoriale și de o atitudine represivă față de opozanții civici.
De aceea, facem apel la recent numitul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, de a lua o poziție oficială din partea ONU (Organizația Națiunilor Unite) de condamnare a violențelor forțelor de ordine din 10 august.
Petiția a fost lansată pentru că cei mai mulți dintre români nu mai au încredere în instituțiile statului, cei care au inițiai și semnat cererea dorind răspunsuri pertinente, exacte, privind anumite aspecte din timpul violențelor declanșate în Piața Victoriei în seara zilei de 10 august 2018.
Ce scrie presa internațională despre protestul din 10 august 2018
New York Times: „Protestele antiguvernamentale din capitala României, de vineri, au devenit violente, jandarmeria intrând în conflict cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea. Deşi protestele au fost paşnice la început, eforturile demonstranţilor de a sparge baricada forţelor de ordine au fost întâmpinate de o rezistenţă puternică. Unii dintre protestatari au aruncat cu sticle şi pietre către Jandarmerie şi tensiunile au continuat să crească.”
BBC: „Unii protestatari din Bucureşti au aruncat cu sticle şi cu bucăţi din borduri, în timp ce forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene, spray-uri cu piper şi chiar un tun cu apă. Protestatarii cer demisia Guvernului, având obiecţii în legătură cu eforturile de a slăbi sistemul judiciar, ale PSD, partidul aflat la guvernare, şi cu salariile mici şi corupţia înrădăcinată.”
Associated Press (AP) notează că expatriaţii români au venit chiar şi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii pentru a participa la demonstraţie, cerând demisia Guvernului şi alegeri anticipate. Agenţia o citează pe românca Georgeta Anghel, care locuieşte în Spania de 14 ani: „Nu vrem ca ţara noastră să fie guvernată de hoţi care-şi umple ei buzunarele. Dacă nimic nu se va schimba aici, ce fel de viitor va avea fiul nostru?”
Procurorul general Augustin Lazăr garantează o anchetă imparțială
Procurorul general Augustin Lazăr asigură opinia publică că vor fi luate toate măsurile legale pentru realizarea unor anchete imparţiale în cazul evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei.
“Văzând dezbaterile publice privind evenimentele violente ce au avut loc în noaptea de 10/11 august 2018 cu ocazia manifestaţiei din Bucureşti, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doreşte să asigure opinia publică cu privire la luarea tuturor măsurilor legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează vătămarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, în scopul clarificării modului în care s-au derulat evenimentele, al aflării adevărului despre faptele şi persoanele implicate, precum şi al stabilirii responsabilităţilor legale“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).
Câteva din mesajele transmise în Petiție:
Am ieșit în stradă împreună cu fiica mea (23 de ani) pentru a protesta pașnic pentru un viitor mai bun pentru tineri dar am fost atacați de către o instituție a statului care trebuie sa ne protejeze și să respecte legea. Deci în România se instaurează o dictatura a unui grup corupt și criminal. Nicolae
Ar trebui ca instituțiile statului să învețe să respecte cetățenii. Ion
Brutali, pentru un salar la stat accepți ordine de la PENALI. Cristian
Pentru că nu ne întoarcem în vremea mineriadelor. Viorica Mara
Numărul plângerilor în dosarul violențelor de la protestul din 10 august din Piața Victoriei a ajuns la 206, iar până acum au fost făcute 81 de audieri, a anuntat miercuri seara Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.