Pleava din Oltenița – motiv de discordie în Consiliul Local
Conducerea Ecosal Oltenița a propus într-una din ședințele de Consiliu Local ca instituția de colectare a gunoiului din oraș să adune ”plevurile” (n.r. pleava rezultată de la recoltarea cerealor) de la unitățile care elimină astfel de resturi. Pe marginea subiectului au fost declanșate câteva intervenții, unii consilieri fiind mai indulgenți cu propunerea și chiar ușor iritați de pretențiile altor consilieri care au cerut întocmirea unor proceduri ce să ofere o siguranță operațiunii. Directorul Ion Pițoi prezită situația ”Ne întâlnim la nivelul municipiului Oltenița cu unitățile de plevuri nevaloroase Chirnogi, Agro-Chirnogi, Nutricom ce au pe stoc plevuri nevaloroase pe care vor să le valorifice. Nu am un tarif în acest sens dar din legislația avută la dispoziție și din prețurile pe care le-am gândit că se practică pe piață la această oră, avem un tarif de 0,010 lei pe kilogram de pleavă.” se arată în expunerea directorului Ecosal, care este de părere că această colectare este tot o sursă de venituri.
În stânga imaginii plan apropiat directorul Ecosal Ion Pițoi
pe centru plan îndepărtat consilierul Florian Cercel
Consilierul Florian Cercel întreabă dacă cei de la Agenția de Mediu au fost consultați să știe ce condiții trebuie să îndeplinească neutralizarea lor. ”Nu contează numai banii care ți-i dă să primești deșeuri. Depinde cât o să te coste ca să neutralizezi. E posibil să iei gunoiul lor și să vină alții să te amendeze de nu știu câte ori mai mult. Eu consider că nu trebuie să ne gândim la tariful ăsta mai întâi să vedem ce condiții impun cei de la Mediu pentru neutralizare, vedem cât costă și atunci vedem dacă merită să o facem sau nu.” susține consilierul liberal.
Directorul Pițoi cere fundamentarea explicând că pleava provine din cereale, din grâu, rapiță și sunt bio-degradabile.
De asemenea consilierul Cristiana Drăgan este de părere că trebuie luată aprobare de la Mediu, poate chiar cineva din conducerea Ecosal să meargă acolo și să urgenteze astfel situația. Cristina Drăgan le exemplifică celorlalți că liceul unde a fost directoare a avut depozitate materiale provenite din laboratorul de chimie în scop didactic iar la scurt timp s-a trezit, alături de alți directori de unități școlare cu aceeași situație, că este chemată la tribunal în procese penale.
Consilierul PDL Viorel Pironea nu este de acord cu propunerea lui Cercel pe care o consideră ineficientă și inutilă și spune că el ar face 0,2 lei pe kilogram. Așadar dacă pentru unii a cere aprobare de la Mediu înseamnă pierdere de timp și un lucru de care nu este nevoie, pentru alții Agenția de Mediu este importantă.
Consilierul PNL Victor Mihai intervine și spune că toată pleava din Oltenița ar trebui depozitată în zonele verzi, aceasta devenind într-un an compost pentru plante și arbori.
Elisabeta Genoa
Lasă un răspuns