Poţi să găseşti frumuseţea oriunde, dacă te opreşti să o cauţi, dar lupta pentru existenţă te face să uiţi de acest lux complet gratuit.
Fericirea poate fi găsită chiar şi in vremurile cele mai întunecate, trebuie doar să îţi aduci aminte să aprinzi lumina.
Nimic nu ne dă mai multe idei ca o plimbare prin noapte.
Nu este bine să te hrăneşti cu vise şi să uiţi să trăieşti.
Dacă nu-ţi place să citeşti înseamnă că nu ţi-ai găsit cartea potrivită.
Indiferenţa şi neglijarea fac de multe ori mai mult rău decât dispreţul.
Nu există bine sau rău; numai puterea şi cei prea slabi pentru a accede la ea.
Pentru o minte bine organizată, moartea nu este decât următoarea aventură importantă.
Înţelegerea este primul pas spre acceptare şi doar cu acceptare poate exista redresare.
Destinul este un nume dat adesea în retrospectivă la alegerile care au avut consecinţe dramatice.
Tinerii nu pot şti cum gândesc şi simt oamenii în vârstă, însă bătrânii sunt vinovaţi dacă uită cum a fost să fii tânăr.
Orice este posibil dacă ai suficient curaj.
J. K. Rowling
Se numără printre cei mai prolifici şi mai apreciaţi scriitori ai ultimilor ani, iar milioanele pe care cărţile sale i le-au adus în buzunar nu sunt egalate decât de dragostea fierbinte din sufletele cititorilor săi.
Viața ei ar putea, cu siguranță, să fie un subiect pentru una din viitoarele ei cărți. Scriitoarea care a dat naștere fenomenului Harry Potter a trecut de la agonie la extaz în decurs de câțiva ani. De la o mamă singură, falită și cu gânduri suicidale, a ajuns miliardară și una dintre cele mai influente persoane din Marea Britanie. Harry Potter este cea mai citită serie din lume, iar filmele inspirate de cărți adevărate succese de box office.
J.K. Rowling s-a născut pe 31 iulie 1965, în Yate, Gloucestershire, Anglia, la 16 km de Bristol. Tatăl ei era inginer în aviație, iar mama sa tehnician în departamentul de știință al unui liceu. Aceștia s-au căsătorit la 20 de ani și nu au studii superioare.
Autoarea spune că nu a avut o copilărie tocmai fericită, însă încă din acea perioadă și-a descoperit pasiunea de a scrie, inventând povestioare pe care i le citea surorii sale.
Pe când avea numai 15 ani, mama sa a fost diagnosticată cu scleroză multiplă și a murit zece ani mai tărziu, înainte ca Joanne să ajungă o scriitoare renumită. Ulterior, J.K. Rowling a înființat o clinică dedicată cercetării acestei boli cumplite, pe care a numit-o după mama sa, în cadrul Universității din Edinburgh, donând și 16 milioane de dolari pentru acest proiect.
Joanne Rowling a studiat franceza la Universitatea din Exeter, iar după absolvire a lucrat în ONG-ul Amnesty International, unde făcea traduceri în departamentul de cercetare. Desi își făcea bine treaba, gândul ei era tot la scris. Așa că în 1990 i-a venit ideea cărților Harry Potter, în timp ce se afla într-un tren ce călătorea de la Manchester la Londra. Timp de cinci ani a lucrat la planul acestor cărți care aveau să cucerească lumea.
Scriitoarea a mărturisit într-un interviu că cea mai traumatizantă zi din viață ei a fost cea de Revelion din 1991, când mama sa a murit. Joanne avea numai 25 de ani. “Tata m-a sunat la șapte dimineața și mi-am dat seama ce s-a întâmplat, fară să îmi spună ceva”.
După moartea mamei sale, Joanne s-a mutat în Portugalia să predea engleza, după ce a văzut un anunț în The Guardian. Ziua preda, iar noaptea scria. După 18 luni petrecute în Porto, l-a cunoscut într-un bar pe jurnalistul portughez Jorge Arantes, care urma să îi devina soț. S-au căsătorit pe 16 octombrie 1992, iar un an mai târziu au devenit părinți – Joanne a născut o fetiță, Jessica Isabel Rowling Arantes. Înainte de a deveni mămică, scriitoarea pierduse o sarcină. Căsnicia nu a durat însă prea mult, cei doi despărțindu-se la finalul lui 1993. Diverse biografii susțin că J.K. Rowling ar fi fost agresată fizic de soțul ei.
La șapte ani de la terminarea facultății, Rowling se simțea ca o ratată. Căsnicia ei eșuase, nu avea job, trebuia să întrețină un copil. Însă și-a canalizat toată energia spre a duce al bun sfârșit prima carte din proiectul ei de suflet. A fost o perioada grea pentru Joanne, care a fost diagnosticată cu depresie clinică, gândindu-se adesea la sinucidere. Problemele ei emoționale au inspirat-o în crearea înfiorătorilor “dementori” din cărțile Harry Potter. Scriitoarea a depus actele pentru ajutor social, declarând despre ea însăși că era un om “sarac”.
Rowling a trecut printr-un moment de panică în 1993 când fostul soț a venit în Anglia, însă a reușit să obțină un ordin de restricție împotriva lui. În perioada următoare, s-a ocupat de terminarea primei cărți Harry Potter, pe care o scria mai mult prin cafenele, când fetiță ei dormea în cărucior.
În 1995, J.K. Rowling a terminat prima carte, pe care a trimis-o mai multor edituri, însă a fost refuzată. Într-un final a bătut palma cu editura Little, pentru tipărirea a 500 de exemplare din Harry Potter și Piatra Filozofală. A primit un avans de 2500 de lire sterline. Editura i-a sugerat ca în locul numelui Joanne să folosească un pseudonim, de teamă că băieții nu vor dori să citească o carte scrisă de o femeie. Așa a apărut și numele J.K. Rowling – K de la Joanne și K de la Kathleen, bunica sa.
Din fericire pentru Joanne, cartea sa a avut un mare succes la public, vanzându-se în sute de mii de exemplare. În 1998, Warner Bros cumpără drepturile pentru primele două filme Harry Potter.
Cea de-a doua carte, Harry Potter și Camera Secretelor a avut un succes și mai mare decât prima, popularitatea romanelor crescând de la un exemplar la altul.
Aventurile tânărului vrăjitor Harry Potter la școala Hogwarts i-au fascinat atât pe adulți, cât și pe copii. “Harry Potter” este pe primul loc în top cele mai vândute serii din istorie, transformând-o pe autoare în numai 5 ani în multi-milionară.
Scriitoarea a povestit că după ritmul alert în care a trebuit să lucreze la cel de-al patrulea volum al seriei, s-a simțit copleșită de presiune. “Îmi era greu să mai scriu, lucru pe care nu îl mai pățisem până atunci niciodată”.
Filmele au fost, de asemenea, un succes, cu încasări record la casele de bilete – seria Harry Potter a devenit cea mai de succes fraciza din toate timpurile. La o luna după lansarea filmului Harry Potter și Piatra Filozofală, Joanne s-a recăsătorit cu un medic scoțian, Neil Murray. Devenise atât de faimoasă încât atunci când a mers să își cumpere rochia de mireasă s-a deghizat.
Sub pseudonimul Robert Galbraith, aceasta a scris mai multe cărți polițiste -în seria Cormoran Strike. În 2012, a lansat romanul Moarte subită, precedat de câteva scrieri tot din universal Harry Potter, cum ar fi “Animale fantastice și unde le poți găsi”.
Ce nu ştiați despre J.K. Rowling:
- Nu reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că J.K Rowling se numără printre cei mai bogaţi
scriitori, cu o avere care depăşeşte 1 miliard de dolari, fiind declarată de revista Forbes în 2004 prima persoană miliardară, cu venituri obţinute exclusiv din literatură. Este mai puţin cunoscut faptul că faimoasa britanică are o inimă de aur şi că a părăsit succint lista celor mai bogaţi oameni graţie sumelor imense pe care le donează în opere de caritate. Rowling a înfiinţat fundaţia Lumos, dedicată copiilor instituţionalizaţi, iar în 2010 a donat 10 milioane de lire Universităţii din Edinbourgh, pentru a finanţa cercetătorile în domeniul sclerozei multiple, boală care i-a răpus mama. Dacă adaugăm şi faptul că britanica a donat în integralitate toate veniturile rezultate de pe urma vânzării „Fantastic Beasts and Where to Find Them” şi „Quidditch Through the Ages” organizaţiei Comic Relief, nu ne mai mirăm că a fost recompensată cu British Red Cross Humanity Award în 2015! - Deşi se pare că, totuşi, J.K. Rowling nu şi-a scris capodoperele magice cu o pană de scris vrăjită, ea a redactat „Harry Potter and the Philosopher’s Stone” la o maşină de scris, după ce îşi scrijelise cele mai importante idei pe un şerveţel, în timpul unei călătorii cu trenul pe ruta Manchester-Londra!
- A scris de mână, la maşina de scris sau pe şerveţele într-un tren pierdut, dar greutăţile nu s-au oprit aici. E deja legendară povestea celor 12 edituri care au respins manuscrisul Harry Potter, înainte ca Bloomsbury să decidă să o trimită spre lumina tiparului, după ce fiica preşedintele editurii s-a arătat cucerită de primele pagini din epopeea miticului vrăjitor. Cu toate acestea, puţini ştiu istoria din spatele iniţialelor J.K.: deşi au acceptat să o publice, cei de la Bloomsbury au hotărât să îi înlocuiască prenumele Joanne cu misteriosul J.K., convinşi că băieţeii vor refuza să citească cuvintele unei femei. Motiv pentru care prima scrisoare trimisă de un fan scriitoarei (o fată pe nume Francesca Gray), avea ca titlu un hazliu „Dear Sir”!
- Cine nu s-a înfiorat la atingerea terifianţilor Dementori, odată pierdut în lumea lui Potter? Tremurul incontrolabil nu purta însă doar pecetea fanteziei fecunde a lui Rowling: creaturile malefice au la bază evenimente dramatice trăite de scriitoare! Înainte de a da naştere operei care a făurit generaţii întregi de prichindei cititori, britanica s-a luptat cu depresia şi a avut chiar tentative de sinucidere: mamă singură, recent întoarsă din Portugalia şi săracă, nevoită să trăiască din ajutor social, existenţa lui Rowling părea într-adevăr atinsă de suflul rece al Dementorilor, creaturi înfricoşătoare care se hrănesc cu bucuria victimelor sale, absorbindu-le încet sufletul.
- Dacă o invidiezi pe J.K.Rowling pentru fantezia ei bogată, află că multe dintre evenimentele cărţilor sale sunt inspirate de fapte reale. Nu există peronul 9 ¾, dar gara King’s Cross, de unde micuţul Harry porneşte în aventurile sale fantastice, este cât se poate de reală, fiind locul în care s-au întâlnit părinţii scriitoarei. Romantismul este împletit cu referinţe autobiografice: dacă Joanne Rowling şi Harry Potter împart aceeaşi dată de naştere (31 iulie), britanica mărturiseşte că Hermione a fost creată după chipul şi asemănarea sa. Iar Hagrid nu putea fi inspirat decât de un motociclist Hell’s Angel: de data aceasta, nu suntem deloc uimiţi de această informaţie despre J.K. Rowling.
- Fanii Harry Potter şi-au scăldat obrajii, fie ei fragezi sau ridaţi, în lacrimi, întristaţi de moartea unor personaje mult iubite, precum Sirius Black sau Remus Lupin. Dar nici Rowling nu are inima de piatră, mărturisind că a plâns atunci când şi-a ucis cele mai dragi personaje. Nu putem decât să ne bucurăm că s-a ataşat atât de plăsmuirile sale literare, pentru că, la un moment dat, în planurile sale intra şi uciderea lui Ron Weasley. Din fericire pentru cuplul Ron-Hermione şi pentru sănătatea emoţională a cititorilor, scriitoarea a renunţat la aceste intenţii malefice.
- Ce regret ar putea avea o scriitoare atât de celebră? Că nu a apucat să îi facă şi mamei sale cunoştinţă cu minunatele personaje pe care le-a creat! Anne Rowling a murit în 1990 din cauza sclerozei multiple, şi, deşi fiica sa începuse să viseze deja la lumea colorată a
- magicienilor, nu i-a povestit femeii muribunde despre planurile sale. Cu toate acestea, cititoare avidă, mama sa a jucat un rol important în viaţa seriei Potter, în care moartea părinţilor influenţează atât de puternic personalitatea personajelor şi cursul evenimentelor: aşa cum Lily Potter i-a salvat viaţa micuţului Harry prin sacrificiul ei, şi decesul lui Anne a îndreptat-o pe Joanne spre îndeplinirea visurilor sale.
- Ce face cu milioanele pe care nu le donează britanica? De data aceasta, cititoarele vor fi fericite să afle că J.K Rowling împărtăşeşte o pasiune a multora dintre ele: fabuloşii pantofi. Perechea care ne-a furat şi nouă răsuflarea a fost purtată de scriitoare la premiera „Harry Potter and The Cursed Child” şi a fost inspirată de designul Hoţoaicei Aurii (mingea zburătoare pe care Harry a prins-o de atâtea ori în meciurile de Quidditch), purtând semnătura Sophiei Webster.
Pe lângă activitatea să scriitoriceasca, J.K. Rowling susține diverse cauze umanitare și își face cunoscute părerile politice, fiind o susținătoare a Partidului Laburist. În 2014 s-a opus ieșirii Scotiei din Regatul Unit, iar în 2016 a făcut campanie împotriva Brexit.
Surse:
carteadelaora5.ro
life.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com