Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pregăteşte-te să poţi renunţa la lucrurile pe care ţi-e teamă să le pierzi.

Pregăteşte-te să poţi renunţa la lucrurile pe care ţi-e teamă să le pierzi.

Multe dintre adevărurile de care ne agăţăm depind în mare parte de propriile noastre puncte de vedere.

“Războiul stelelor” este distractiv, este emoţionant, este inspiraţional, iar oamenii reacţionează la asta. E ceea ce vor.

Religia este liantul care uneşte societatea, ea ne îngăduie să păstram un echilibru, iar faptul că există mai multe religii nu este decât faptul că fiecare vede o altă parte a elefantului.

Yoda: Nu, nu încerca. Fă sau nu fă! Nu poţi doar încerca.

Senator Amidala: Deci aşa moare libertatea. În aplauze furtunoase.

Visele sunt extrem de importante. Nu poţi face ceva dacă nu ţi-ai imaginat înainte.

Toate democraţiile se pot transforma în dictaturi, dar nu printr-o lovitură de stat. Oamenii ajung să îşi jertfească democraţia unui dictator, indiferent dacă este Iulius Cezar, Napoleon ori Adolf Hitler. În cele din urmă, populaţia se obişnuieşte cu această idee.

Din experienţa mea, nu există “noroc”.

Sunetul și muzica reprezintă 50% din divertismentul unui film.

Povestea povestită în „Războiul stelelor” este una clasică. La fiecare câteva sute de ani, povestea este redată pentru că avem tendința de a face aceleași lucruri din nou și din nou. Puterea corupe și, atunci când ești la conducere, începi să faci lucruri care crezi că sunt corecte, dar de fapt nu.

A învăța să faci filme este foarte ușor. Să înveți despre ce să faci filme este foarte greu.

Un regizor ia 100 de decizii pe oră. Studenții mă întreabă cum știi să iei decizia corectă și le spun: „Dacă nu știi cum să iei decizia corectă, nu ești director”.

Am ajuns la concluzia că mitologia este într-adevăr o formă de psihologie arheologică. Mitologia îți oferă o idee despre ceea ce crede un popor, de ceea ce se tem.

Un lucru despre „Războiul Stelelor” de care sunt foarte mândru este că extinde imaginația. De aceea îmi plac jucăriile „Star Wars”.

Aveam de gând să merg la un colegiu de patru ani și să fiu antropolog sau la o școală de artă și să fiu ilustrator când un prieten m-a convins să învăț fotografie la Universitatea din California de Sud. Nu știam că era o școală care te învață să faci filme! Nu mi-a trecut prin minte că aș fi vreodată interesat de film.

Am fost întotdeauna un adept al filmelor mut. Văd filmul ca pe un mediu vizual cu acompaniament muzical, iar dialogul este o plută care continuă cu el.

Filmul nu este o ocupație ușoară. Există o mulțime de ocupații dificile, iar filmul este unul dintre ele.

A face un film este ca a stinge focul cu o sită. Există atât de multe elemente și devine atât de complicat.

George Lucas

A locuit în copilărie la o fermă alături de mama sa Dorothy și tatăl său George, care erau proprietarii unei papetării.
Pasionat de mașini și viteză, prima opțiune profesională a fost automobilismul și participarea în cursele NASCAR, dar un grav accident ce aproape l-a costat viața l-a îndepărtat de lumea motoarelor, introducându-se pe marile ecrane după ce a luat decizia de a urma Universitatea din California de Sud pentru a studia cinematografia. Aici el a regizat și scris zeci de scurtmetraje, atât documentare cât și ficțiuni, pe la mijlocul anilor 60 printre care “HERBIE” (1966), “The Emperor” (1967), “THX 1138 4EB: The Electronic Labyrinth” (1967), cel din urmă fiind Science Fiction cu care a câștigat chiar un premiu acordat de către școala de cinematografie și o bursă pentru a asista la rodarea unui film în studiourile Warner Bros. Este vorba de un musical ce se numea “Finian’s Rainbow” sub regia lui Francis Ford Coppola și care îl avea în rol principal pe Fred Astaire.
„Războiul stelelor” e una din cele mai memorabile francize ale industriei cinematografice, iar cel care se află în spatele ei este George Lucas. Legendarul vizionar ne-a adus (împreună cu Steven Spielberg) și seria „Indiana Jones” și compania de efecte vizuale „Industrial Light&Magic”, însă cât de bine îl cunoașteți?
George Walton Lucas, Jr. s-a născut la 14 mai 1944 în Modesto, California. Este un producător de filme, regizor, filantrop și antreprenor american. Cele mai cunoscute creații ale sale le reprezintă seriile de filme Războiul stelelor (engleză Star Wars), respectiv Indiana Jones. Actorul american Harrison Ford a jucat în toate aceste filme, fiind singurul actor căruia Războiul stelelor i-a dat un impuls carierei. Lucas a crescut în liniștitul orășel Modesto din Central Valley, iar pasiunea sa timpurie pentru mașini și motoare de curse l-a inspirat în realizarea fenomenului cu buget redus American Graffiti, nominalizat la Oscar. Cu mult timp înainte să devină obsedat de realizarea filmelor, Lucas a vrut să fie pilot de curse și și-a petrecut mare parte din anii de școală concurând în circuite neoficiale la bâlciuri și meșterind prin garaje. Totuși, un accident cvasi-mortal cu mașina lui, Autobianchi Bianchina, pe 12 iunie 1962, cu doar câteva zile înainte de absolvirea liceului, l-a făcut să se răzgândească repede. În loc să piloteze, a urmat cursurile Modesto Junior College și mai târziu a fost acceptat la un colegiu să studieze antropologia. În timpul în care a luat câteva lecții de arte liberale, și-a dezvoltat o pasiune pentru cinematografie și trucurile cu camera de filmat. George Lucas a absolvit la Brookdale Community College din New Jersey.
Prietenia ce se înfiripase între el și Coppola încă de la prima întâlnire i-a determinat pe aceștia să creeze American Zoetrope și, la propunerea aceluiași Coppola, de a amplifica scurtmetrajul “THX 1138” (1971) (acesta era titlul care îl lansa pe George Lucas ca regizor al unui lungmetraj). Filmul avea ca protagoniști pe Robert Duvall și Donald Pleasence.
După absolvire în 1967, el a încercat să se înroleze în Aviația SUA ca ofițer, dar a fost refuzat imediat din cauza numeroaselor amenzi pentru depășirea limitei de viteză. A fost mai apoi chemat în armată pentru satisfacerea serviciului militar în Vietnam, fiind respins după ce la testele medicale i s-a descoperit un diabet, boală de care murise bunicul din partea tatălui.
În 1967, Lucas s-a re-înrolat ca absolvent al USC în realizarea de filme. Lucrând ca profesor-instructor la o clasă a Marinei unde studenților li se preda documentarul cinematografic, Lucas a regizat filmul de scurt-metraj Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB, care a câștigat premiul I la Festivalul național de film pentru studenți din 1967–68 și a fost mai târziu adaptat în primul său film de lung metraj, THX 1138.
Lucas a obținut o bursă școlară de la Warner Brothers ca să învețe și să lucreze la realizarea filmelor pe care și le alegea. Filmul ales a fost Finian’s Rainbow (1968) regizat de Francis Ford Coppola, notoriu printre studenții din acele timpuri ca fiind absolventul de cinematografie care “o izbise” la Hollywood. În 1969, George Lucas era unul din cameramanii clasicului film de concert Rolling Stones – Gimme Shelter.
A devenit de asemenea foarte bun prieten cu mult aclamatul student-autor de filme Steven Spielberg. Lucas a fost puternic influențat de cursul Filmic Expression predat la școală de cineastul Lester Novros care se concentra pe elementele non-narative ale filmului, cum ar fi culoarea, lumina, mișcarea, spațiul și timpul. O altă uriașă inspirație a fost monteurul sârb (și decan al USC Film Department) Slavko Vorkapic, un teoretician de film comparabil, ca importanță istorică, cu Sergei Eisenstein, care se mutase la Hollywood pentru a face montaje impresionante la MGM, RKO și Paramount. Lucas s-a îndrăgostit nebunește de cinema-ul pur, devenind repede prolific în realizarea filmelor pe 16 mm, fără personaje și cinéma vérité cu titluri precum: Look at Life, Herbie, 1:42:08, The Emperor, Anyone Lived in a Pretty (how) Town, Filmmaker și 6-18-67. A devenit pasionat și interesat de imagine și de editare, definindu-se el însuși ca fiind mai degrabă un realizator de film decât un regizor.
La începutul anilor 70 Lucas fondează Lucasfilm înainte de a turna “American Graffiti” (1973), o privire nostalgică asupra începutului anilor 60, produs de Coppola, în care apărea soția sa Marcia (cu care se căsătorise în 1969) și tânărul actor la acea vreme Harrison Ford cu care Lucas colabora și în afara platourilor de filmare.

Lucas este co-fondator al casei de producție American Zoetrope, împreună cu Francis Ford Coppola, pe care l-a cunoscut în perioada bursei Warner Brothers, cu care spera să creeze un mediu liber pentru realizatorii de film, pentru ca aceștia să regizeze în afara controlului opresiv al studiourilor de la Hollywood. Primul său lung-metraj realizat în acest studio, THX 1138, nu a fost un succes. Lucas și-a înființat atunci propria companie, Lucasfilm, Ltd., unde a regizat un film de mult mai mare succes, American Graffiti (1973). Apoi a propus o nouă adaptare a filmului Flash Gordon, dar drepturile nu erau disponibile. Însă proaspăt obținuta avere și reputație i-au permis să dezvolte în loc o poveste plasată în spațiu. Chiar și așa, a întâmpinat dificultăți în realizarea Star Wars. Meritul îi aparține lui Alan Ladd, Jr., de la Fox Studios, căruia îi plăcuse American Graffiti și care a obținut un acord de producție și distribuție pentru film, ceea ce s-a încheiat prin a aduce Fox pe linia de plutire din punct de vedere financiar după mai multe eșecuri de box-office.

“American Graffiti” avea să fie un prim mare succes al său, câștigând Globul De Aur pentru cel mai bun film de comedie și nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun regizor și film. 
Doi ani mai târziu, George Lucas creează compania de efecte speciale Industrial Light & Magic, secție cheie pentru succesul noului său proiect ce se numea “Star Wars” (1977). Pe lângă unul dintre protagoniștii acestui proiect, Han Solo, Lucas s-a gândit să-l introducă și pe prietenul său Harrison Ford. Filmul avea să se transforme într-un adevărat fenomen socio-cultural și-l va face multimilionar pe autorul său care se retrage de pe postul de regizor, ocupându-l pe cel de producător și scenarist. Pentru “Star Wars”, Lucas a fost din nou nominalizat la Oscar pentru cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu original.
În calitate de producător și scenarist, a creat în anii 80 alături de Steven Spielberg încă un personaj ce a marcat istoria cinematografiei: “Indiana Jones”. Cel ce înfățișa personajul arheologului aventurier a fost tot Harrison Ford.
În acest deceniu produce scenarii cu titluri precum “Caravan Of Courage, An Ewok Adventure” (1984), “Mishima” (1985), “Labyrinth” (1986), “Howard The Duck” (1986), “Tucker: The Man And His Dream” (1988) cât și pentru filme de animație precum “The Land Before Time” (1988).
În 1992 câștigă premiul Irving G. Thalberg, dar producțiile cinematografice în afară de Indiana și Star Wars, nu au avut prea mare succes, producând seriale pentru televiziune: The Adventures of Indiana Jones.
După ani de speculații, George Lucas dă naștere unei noi trilogii, “Star Wars”, ce preceda pe cea anterioară.

Din punct de vedere al profitabilității, Star Wars s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes filme din toate timpurile. În timpul filmărilor la Star Wars, Lucas a renunțat la onorariul său de regizor și a negociat obținerea drepturilor de licență (pentru cărți realizate după film, tricouri, jucării etc.)—drepturi pe care studioul le-a considerat aproape fără valoare. Această decizie i-a adus sute de milioane de dolari, fiind capabil să profite direct de pe urma tuturor produselor asupra cărora avea licență: jocuri, jucării și suveniruri create pentru franciză. Acest capital acumulat i-a permis să-și finanțeze continuarea fără umile rugăminți.
Lucas este în prezent producător executiv la Star Wars: The Clone Wars (Războiul clonelor), un serial animat televizat pe Cartoon Network, serial precedat de un lung-metraj cu același nume. De asemenea lucrează la untitled Star Wars live-action series (Serial Star Wars – fără titlu), nume provizoriu. Pentru filmul Red Tails (2010), Lucas este scenarist și producător executiv.

Institutul American de Film i-a decernat lui Lucas premiul Life Achievement Award (pentru întreaga activitate) pe 9 iunie 2005.
Pe 5 iunie 2005, Lucas a fost inclus pe lista celor 100 “Greatest Americans” de către Discovery Channel.
Lucas a fost nominalizat la 4 premii Oscar: regie și scenariu pentru American Graffiti, și regie și scenariu pentru Star Wars.
A primit totuși din partea Academiei americane de film Oscarul onorific Irving G. Thalberg Award în 1991.

A apărut la ediția 79 a premiilor Academiei în 2007 alături Steven Spielberg și Francis Ford Coppola pentru a decerna Oscarul pentru cel mai bun regizor prietenului lor, Martin Scorsese. În timpul discursului, Spielberg și Coppola au vorbit despre bucuria de a obține un Oscar, glumind pe seama lui Lucas, care nu obținuse un Oscar în urma unei competiții.

În anii 2000 George Lucas s-a făcut remarcat și prin numeroase și consistente donații, una dintre ele chiar către USC, ale cărei cursuri le absolvise.

Pe 25 august 2009, Guvernatorul Schwarzenegger și Maria Shriver au anunțat că Lucas va fi unul dintre cei 13 din California Hall of Fame incluși în expoziția anuală a The California Museum. Ceremonia de deschidere a avut loc pe 1 decembrie 2009 în Sacramento, California. Pe 6 septembrie 2009, Lucas a fost la Festivalul de film Veneția pentru a decerna echipei Pixar Leul de Aur pentru întreaga activitate.
În 1969, Lucas s-a căsătorit cu editorul de film Marcia Lou Griffin, care a obținut un Oscar pentru montaj la (Episode IV) Star Wars. George și Marcia au adoptat o fiică, Amanda, în 1981, și au divorțat în 1983. De atunci Lucas a mai adoptat doi copii: Katie și Jett, născuți în 1988 și, respectiv, în 1993. Toți cei trei copii au apărut în cele trei prequel-uri la Star Wars, la fel ca și Lucas. Lucas a fost logodit cu cântăreața Linda Ronstadt, după o lungă relație. A avut o relație și cu Mellody Hobson, președinte la Ariel Investments, din 2006, ea însoțindu-l la diverse evenimente, inclusiv la ceremonia 79th Academy Awards din februarie 2007 și la Globurile de Aur 2010.
Lucas a afirmat că religia sa este “Buddhist Methodist”.

Surse:
ro.wikipedia.org

cinemagia.ro
brainyquote.com
youtube.com

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie