Prețurile urcă pe piață rapid. Cartofii cât citricele
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,98%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,66%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,83%. Printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (32,33%), alte legume şi conserve de legume (23,61%) şi citrice (13,09%). Energia termică a crescut cu 2,06% iar serviciile poştale cu 5,57%.
Cartofii pe piața oltenițeană au ajuns la 4,50/kg, preț apropiat de cel al fructelor exotice. Cartofii noi costă 4,99/kg. Țelina variază între 12 lei kilogramul și 14 lei, ceapa uscată a ajuns 4 lei/kg, roșiile de la 8 la 10 lei kilogramul.
Ouăle devin alimente de lux. Preţul lor a crescut cu 50 de procente şi ar putea fi doar începutul. Scumpirea lor ar putea produce o reacţie în lanţ care va duce la majorarea preţurilor altor alimente de bază.
Producătorii spun că responsabili pentru scumpire sunt mai mulţi factori. Unul dintre ei, creşterea preţului la carburanţi.
Românii plătesc mai mult şi pentru un pachet de unt, pentru un litru de lapte, iar scumpirea produselor de bază se va traduce în preţuri mult mai mari, dacă avem scumpiri de combustibil, energie electrică sau gaze ori mc de apă.
BNR estima în noiembrie 2018 o inflaţie de 2,9% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2020. Conform BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până în trimestrul III din 2019 (2,4%), pe seama componentelor exogene şi ale coşului de consum. Ulterior, se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei ca urmare a epuizării efectelor favorabile ale reducerilor preţurilor combustibililor şi citricelor de la finalul anului 2018, dar şi pe seama contribuţiei în creştere a inflaţiei de bază.