Primăria Oltenița nu are arhitect șef. Deși postul apare în organigramă, primarul Țone refuză să-l scoată la concurs
Laura Suzeanu
Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) organizează de obicei concursurile de recrutare de arhitecți în primării, pentru ocuparea pe o perioadă, de obicei nedeterminată a funcției publice.
Conform art. 54 din Statutul funcționarilor publici, o funcţie publică poate fi ocupată de persoana care îndeplineşte câteva condiții cum ar fi: să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România; să cunoască limba română, scris şi vorbit; să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi; să aibă capacitate deplină de exerciţiu. De asemenea, cel care ar urma să ocupe funcția trebuie să aibă o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate, să îndeplinească condiţiile de studii prevăzute de lege și condițiile specifice pentru funcţia publică. În plus, persoana nu trebuie să fie condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, că nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani și că nu a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită prin lege.
Primarul Țone consideră că un post de arhitect șef cere bani mulți. Pe ce cheltuiește stăpânirea banii?
La Oltenița, primarul Țone nu dorește organizarea concursului pentru ocuparea postului de arhitect șef (urbanist șef), sau cel puțin asta se înțelege din răspunsurile oferite unui oltenițean, care a dorit o lămurire în acest sens. Deși postul se găsește în organigrama Primăriei încă valabilă, Țone refuză arhitect șef în Primărie.
Angajări au fost făcute destule după 2012, instituția publică la cârma căreia se află un primar PSD fiind copleșită de funcționari publici prin mai toate compartimentele, dar și de pensionari care au rămas în continuare angajați în sistem, conform legii pesediste de pe vremea lui Ponta. În schimb, postul de arhitect șef de care orașul ar avea mare nevoie, nu se scoate la concurs. De ce refuză totuși Țone scoaterea acestui post la concurs?
Laurențiu Radu, un oltenițean care are în prezent o firmă de proiectare arhitectură și urbanism, a solicitat Primăriei Oltenița în câteva adrese răspunsuri la întrebarea de ce nu se ocupă postul de arhitect șef în instituția administrativă din Oltenița.
Răspunsurile la adresele trimise fie nu au venit, fie primite, nu au fost concludente. Astfel, tânărul oltenițean a fost prezent la ultima ședință ordinară de Consiliu Local, unde, la capitolul ”Diverse”, acesta a fost lăsat să vorbească. Tânărul a dorit să afle când se va scoate la concurs postul de arhitect șef al municipiului Oltenița. Primarul Petre Țone justifică refuzul de a scoate postul la concurs cu următorul răspuns: ”Pentru postul ăsta e nevoie de 1 miliard de lei vechi pe an.” adică vorbim de aproximativ 100.000 de lei (RON).
Funcția de arhitect-șef este ocupată, în condițiile legii, de un funcționar public, specialist atestat de Registrul Urbaniștilor din România, având formația profesională după cum urmează: arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect ori urbanist absolvent cu licență și master, ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, la nivelul municipiilor (condițiile art. 361 lit. a) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul).
Laurențiu Radu declară că respectă condițiile pentru angajarea pe un post de arhitect şef, dar nu este vorba neapărat de el, ci de faptul că postul de ”arhitect șef” nu se scoate la concurs, deși se găsește în organigrama Primăriei Oltenița.
Pentru spectacolele care se țin cu diverse ocazii pe scena construită ilegal în spatele ANL, oare nu se duc niște bani din taxele și impozitele locale? Sau pentru lucrările la construit monumente ale eroilor nu se cer sume exagerat de mari pentru o primărie de oraș ca Oltenița, unde puterea economică scade cu fiecare zi ce trece? Ne referim aici la SF-uri, adică analize complexe de marketing, comerciale, tehnice, de management și financiare. A nu se înțelege că vorbim de filme SF, deși prescurtarea aduce…
Primarul Țone nu-și mai calculează propriul salariu pe an. Și totuși, cine semnează niște acte?
Există Hotărâre de Consiliu Local unde s-au stabilit salariile funcționarilor publici, iar cel mai mare salariu este de 3000 de lei. Pentru postul de arhitect șef, salariul nu ar fi depășit probabil 4000-4500 de lei net pe lună. Petrică Țone este beneficiarul a 9425 de lei brut pe lună, conform aceleiași Hotărâri. Dacă înmulțim aici, nu obținem aproximativ un miliard de lei vechi pe an? Asta ca să vorbim în termenii ”vechi” folosiți de primarul Țone, care se mai cheamă și ”limbaj de lemn”, din punct de vedere al termenilor lingvistici.
Faptul că Primăria Oltenița nu are un arhitect șef, înseamnă că nu există nicio persoană care să aibă atribuţii prin lege să semneze pentru eliberarea tuturor actelor care ţin de urbanism, de la avize şi autorizaţii de construire până la autorizaţii de demolare, certificate de urbanism sau titluri de proprietate. Cine le semnează atunci? Sau nu semnează nimeni aceste acte? Pe cine plătim noi de fapt?
Răspunsurile primite de Laurențiu Radu de la Ministerul Dezvoltării Regionale și de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici: