Producători agricoli din Piața Oltenița nedumeriți. Administratorul pieței deranjat de întrebările jurnaliștilor-VIDEO
Laura Suzeanu
O parte dintre producătorii agricoli ce vin în piața Oltenița au rămas fără locuri unde să-și expună marfa, locurile limitându-se după câteva schimbări în zona pieței. Unii au renunțat să mai vină, considerând totul o bătaie de joc, alții au decis să facă o pauză, iar o altă parte a fost îndreptată să vândă produsele în interiorul pieței de legume și fructe, acolo unde sunt câțiva agenți economici.
În încercarea de a afla ce tarife se practică la tarabă și de ce au ajuns țăranii să rămână fără tarabe și de ce unii dintre ei au rămas în spațiul exterior, unde se face vânzare, iar alții au fost împinși să vândă în interior, imediat în urma noastră au apărut ceilalți angajați, plătiți din bani publici, care gravitează în jurul administratorului pieței.
În prezent, anul 2019, adică la 30 de ani distanță de anii dictaturii ceaușiste, există încă persoane cărora le este frică să vorbească, să spună adevărul, să povestească ce se întâmplă în spatele ușilor pieței Oltenița, de ce unii sunt tratați altfel și au avantaje, ce răspunsuri primesc la întrebări care vizează situația lor din piață, sau pur și simplu le este foarte greu să spună cum funcționează un sistem ce nu ține cont de valori ori de criterii profesionale.
”Dacă nu ne convine ce ni se oferă, zice la revedere, să plecăm unde vrem. Și ce să facem atunci, spuneți dvs?….” declară una dintre femeile care și-a expus marfa în interior, acceptând spășită condițiile. ”Am venit aici, dacă așa am ajuns… Aici înăuntru plătim 10 lei pe loc și 8 lei pe cântar. Problema e că nu avem vânzare, fiindcă oamenii nu prea intră în hală. Rămânem cu marfa nevândută…atâta muncă. Poate bunul Dumnezeu să ne ajute să avem și noi clienți.” ne declară altă femeie necăjită.
Război mut între unii comercianți și niște producători. Administratorul Costel Popa deranjat de întrebări
Disputa dintre comercianți și producători este una tacită. Fiecare dintre ei vine cu explicații la ceea ce vând. Problema este de fapt discreditarea care s-a adâncit. O țărancă ce vine cu produse pe piață de ani buni, un contribuabil corect, ne spune că locurile se dau pe anumite considerente, iar unul dintre agenții economici a obținut trei mese în piață, dând pe alții la o parte.
Nu există regulamente clare în piață. Legea e făcută verbal. Sunt zile când în capătul pieței din Bd. Republicii se strâng țăranii cu marfa, fie pe jos, fie cu măsuțe aduse de-acasă.
Oamenii nedreptățiți spun că tot se ce întâmplă în piață se face cu girul primarului, pe care dacă îl abordezi nu stă de vorbă sau vine cu alte cerințe.
Pe șeful pieței, Costel Popa, îl vedem stând de vorbă cu diferite persoane prin piață sau la cafea. De multe ori apare în spatele primarului Petrică Țone, când acesta din urmă vine prin piață. Încercând să aflăm pe ce criterii se dau mesele, l-am abordat pe cel care face legea în piață, Costel Popa.
Acesta s-a arătat vădit deranjat de întrebări, astfel că nu am reușit să aflăm prea multe și nici cum a fost numit șef al pieței, ce concurs a dat pentru postul ocupat. Popa probabil că nu a aflat că, atât el cât și ceilalți angajați care taie chitanțe și dau cântare, despre care nu se știe foarte bine pe ce primesc salariu și dacă au o fișă a postului, sunt plătiți din bani publici:
Producătorii agricoli care au peste două hectare cultivate cu cereale intră la plata impozitului pe norma de venit agricol.
Impozitul pe norma de venit în agricultură este achitat de toate persoanele care deţin suprafeţe agricole şi efective de animale peste un anumit plafon. Această taxă se plăteşte indiferent dacă fermierul comercializează produsele sau le foloseşte în gospodărie. Impozitul anual datorat este calculat prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit.
O nouă lege din 2014 oferă facilități producătorilor agricoli din piețe
Potrivit noii legi a piețelor, țăranii care vând în piețele agroalimentare beneficiază de mai mult spațiu de vânzare în piețe. Samsarilor le este interzisă vânzarea produselor cumpărate de la terți, în baza carnetului de comercializare. Noul act normativ prevede ca 40 la sută din spațiile din piețe să fie individualizate și destinate producătorilor „adevărați“ și nu persoanelor care sunt doar intermediare în acest proces. Mai mult decât atât, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat pe 19 martie 2018, un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Noile prevederi îi avantajează pe micii fermieri și-i descurajează pe samsarii din piețe.
Costel Popa este unul dintre susținătorii înfocați ai PSD și ai lui Petrică Țone în campaniile electorale. De asemenea, soția acestuia, Cristina Popa, este consilier local din partea PSD.