Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Prognoza meteo până la mijlocul lunii noiembrie 2020. Un val de aer cald pătrunde în România în această săptămână

Începând cu mijlocul acestei săptămâni, un val de aer cald perturbă temperaturile deosebit de scăzute care abia s-au instalat în România. Chiar și așa, maximele nu vor depăşi 19 grade în sud-estul ţării, iar bruma va cădea în zonele depresionare.

Tendința de încălzire se menține pănâ la sfârșitul lunii octombrie, însă din noiembrie, temperaturile încep să semene cu cele de toamnă târzie. La munte încep să își facă apariţia şi primele ninsori serioase.

“Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie“, precizează specialiştii ANM.

Temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Valori între 8 şi 10 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius. În zona montană înaltă (peste 1500 metri) aceste valori coboară până la 2 şi 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade Celsius.

În perioada 12 – 19 octombrie, regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice. În săptămâna 19 – 26 octombrie, cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile din nord- vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19-25 octombrie

Săptămâna începe cu vremea rece dimineaţa şi noaptea. Temperaturile maxime ating la amiază 10 şi 17 grade, în timp ce noaptea scad până la 0 – 11 grade, iar în depresiuni Transilvănene ajung și la -5 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare ziua în vestul, nordul şi centrul ţării, iar noaptea în extremitatea de sud-est. 

Ploi slabe continuă să vină din când în când, în timp ce în Carpaţii Orientali ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări pe crestele montane. Ceaţă continuă să facă probleme seara și dimineața, în timp ce, în centrul teritoriului şi în zonele deluroase şi izolat în rest apare brumă.
Începând de miercuri, un val de aer cald pătrunde în Europa și aduce temperaturi mai calde și în România. Totuși, vremea va rămâne destul de rece noaptea şi dimineața. În zonele joase de relief, se menţin condiţiile pentru ceaţă şi nebulozitate joasă. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări izolate pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 şi 19 grade, iar cele minime între 0 şi 11 grade, mai scăzute în depresiuni spre -4 grade, dar şi mai ridicate pe litoral. În depresiuni cade bruma. 

Prognoza meteo pentru săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie

Vremea caldă se menține și în această săptămână, în toată țara, iar precipitaţiile se răresc mai ales la munte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 9 şi 14 grade Celsius în jumătatea nordică a ţării şi 12-17 grade în cea sudică.

Întreaga lună octombrie 2020 va fi per ansamblu una mai caldă față de media multianuală, consecința abaterilor termice pozitive destul de consistente în primele două decade ale lunii.

Prognoza meteo pentru săptămâna 2-9 noiembrie

Temperaturile încep să scadă și ajung la cele normale pentru această perioadă. Media temepraturilor la nivelul întregului teritoriu va fi de 10-15 grade, în timp ce în sud şi est acestea nu vor trece de 7-12 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru săptămâna 9-16 noiembrie

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil uşor deficitare în regiunile extracarpatice. La mijlocul lunii noiembrie precipitaţii încep să fie mai dese, mai ales în regiunile intracarpatice. Ninsorile apar doar la munte, la altitudini de peste 1200-1500 de metri. În vest, centru şi nord maximele vor fi cuprinse în general între 5 şi 10 grade, în timp ce în sud şi sud-est acestea vor urca până spre 8-13 grade Celsius.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie