Prognoza meteo: Precipitații în zonele de centru, vest și în nordul țării. La munte condiții pentru lapoviță și polei
Meteorologii anunță precipitații în zonele de centru, vest și în nordul țării. La munte vor fi condiții pentru lapoviță și de polei. Pe crestele munților, va ninge și se va depune strat de zăpadă. Ploile vor fi predominante în restul teritoriului, iar în zona de vest a Carpaților Meridionali, cantitățile de apă vor depăși 15 l/mp. Cantități de peste 15 l/mp se vor acumula și în masivele vestice și nordice. Pe creste munților, rafalele vor avea viteze de peste 90 km/h și vor spulbera zăpada, iar în vest și est vor fi rafale de 60 km/h. Din punct de vedere termic, vom avea temperaturi maxime de 3 grade celsius în depresiuni și 13 grade în zona Banatului, iar în București, ANM anunță înnorări temporare. Temperatura maximă se va situa în jurul a 5 grade, iar cea minimă va fi de 0…2 grade. Presiunea atmosferică va continuă să scadă accentuat în prima parte a intervalului.
Vremea pentru zilele 11 – 20 ale lunii februarie
A două decadă a lunii februarie va propune o activare a circulației atmosferice pe teritoriul țării noastre, însă fără premisele de instalare a unui blocaj anticiclonic de tip scandinav sau siberian. Atfel, Vremea.ro prognozează că în vestul, centrul și nordul țării o serie de fronturi atmosferice vor aduce precipitații mixte pe spații relativ extinse, în timp ce la munte se vor semnala exclusiv ninsori.
Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi moderate, iar numai local la altitudini de peste 500 de metri se va depune un strat subțire de zăpadă. În condițiile intensificării circulației vestice a aerului, inversiunile termice se vor “sparge”, iar temperaturile vor crește în toate regiunile țării, dar mai cu seamă în zonele deluroase din sud și est, unde se vor înregistra maxime termice de până la 15 grade Celsius.
Prognoza pentru ultima parte a lunii
În a treia decadă a lunii februarie ne putem aștepta în sfârșit la un episod cu zăpadă și chiar viscol în sudul și în estul țării, deși aceste fenomene nu vor fi de durată. O slăbire a vortexului polar spre finalul lunii va aduce un aer mai rece dinspre Scandinavia către latitudini mai sudice, aer care odată intrat în Marea Mediterană va contribui la formarea a unul sau două cicloane ce vor migra către teritoriul țării noastre.
În sud-estul extrem precipitațiile vor fi preponderent sub formă de ploaie, în timp ce în restul zonelor vor cădea mai ales ninsori și se va depune un strat de zăpadă moderat ca grosime (până la 20-30 de centimetri).
În urma zăpezilor vor fi și câteva zile în care se va semnala ger inclusiv în sudul țării, iar în depresiunile din estul Transilvaniei valorile termice minime se vor apropia de pragul de -20 de grade Celsius.
Din punct de vedere termic vremea va fi ușor mai rece față de media climatologică a ultimei decade a lunii februarie, însă per ansamblu întreaga luna se va situa peste normalul climatologic la nivel național cu până la 2 grade Celsius.