Proiectul ”Cu apele curate” ajuns la Oltenița/Expoziție de fotografie și prezentare de carte cu mesaje zguduitoare
Expoziția ”Cu apele curate” deschisă la Turnul de Apă marți, 29 iunie, surprinde importante mesaje pentru păstrarea unui mediu sănătos.
Clima Terrei este în schimbare la modul negativ, iar la această schimbare a contribuit omul. Combustibilii fosili, practicile de utilizare a terenurilor și defrișările care au loc pe tot globul duc la creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă, care la rândul lor determină schimbări climatice la nivel mondial. Schimbările climatice afectează fiecare colț al planetei noastre. Fenomenele extreme au devenit ceva frecvent: valuri de căldură toridă și secetă, alternând cu cu furtuni, tornade, ploi torențiale violente și grindină. Oamenii, natura și economia sunt deopotrivă afectați de schimbările climatice.
Expoziția de la parterul Turnului de Apă face parte din proiectul „Cu Apele Curate”, implementat de Asociația „Mai Mult Verde”, în parteneriat cu Fundația Centru de Resurse pentru participare publică, finanțaț de o multinațională, care se desfășoară în 8 orașe printre care și Oltenița. Expoziția ne prezintă 35 de instantanee surprinse de fotograful tulcean Vlad Bâscă în anul 2019, într-o tabără de ecologizare din Delta Dunării. Scopul acestui proiect este conștientizarea oamenilor în fața problemelor mediului înconjurător, responsabilitate față de natură prin protejarea acesteia.
Vlad Bâscă este fotograf la postul de stiri Digi24, iar în timpul liber, Delta Dunării este a doua lui casă. Născut și crescut în Tulcea, Vlad Bâscă se declară îndrăgostit de Dobrogea, un loc în care oamenii par rupți de realitate.
Proiectul “Cu apele curate” vizează atât poluarea istorică, prin acţiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât şi măsuri de prevenire şi combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone/zi de deşeuri, sunt necesare acţiuni extinse, pe un termen lung, în tot bazinul Dunării şi al afluenţilor săi, atât în România cât şi în ţările riverane.
În același hol cu expoziția vă așteaptă cartea ”Manifest pentru Dunăre”, o carte-semnal de alarmă față de poluarea excesivă, natura sufocată de gunoaie și de plastic. Cartea este realizată de Asociația ”Mai mult verde” în colaborare cu Doru Panaitescu.
Fotografiile lui Vlad Bâscă dar și cele care compun cartea-manifest transmit mii de cuvinte. Dacă pentru oameni plasticul din ape este cel mult un disconfort vizual, pentru vietățile acvatice este o atracție fatală, după cum ne arată reprezentanții Asociației ”Mai mult verde”.
Multe specii de floră și faună sunt în pericol de extincție sau chiar au dispărut, din motive pe care le cunoaștem: poluarea apelor, utilizarea intensivă a râurilor, îndiguirile, despăduriri. Râurile mari poartă cu ele în drumul spre Dunăre, și mai apoi în Marea Neagră, cel mai mare prădător care le amenință existența: plasticul.
Expoziția de la Oltenița este deschisă publicului larg în perioada 29 iunie-29 iulie 2021.