Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Râsul în hohote alungă durerile

Râsul în hohote diminuează senzaţia de durere, datorită unor molecule, denumite opiacee, care “inundă” creierul, potrivit unui studiu britanic realizat recent.ras-inside

Cercetătorii au testat în laborator reacţia la durere a voluntarilor care urmăreau secvenţe din serialele de comedie “Mr. Bean”, “Prietenii tăi” sau din emisiuni non-umoristice despre golf şi viaţa animalelor. Senzaţia de durere le era provocată prin aplicarea pe piele a unei frapiere cu gheaţă, unde se raceşte vinul sau şampania, şi a unui garou strâns până la limita de toleranţă.

Un alt test a fost efectuat în timpul Festivalului de le Edinburgh pe voluntari care priveau fie o comedie, fie o piesă dramatică. Imediat după spectacol, pentru a vedea dacă râsul diminuează senzaţia de durere, voluntarii au fost invitaţi să se sprijine de un zid, cu genunchii îndoiţi, ca şi cum ar sta pe un scaun invizibil. Astfel, s-a constatat că un sfert de oră de râs în hohote este suficient pentru a creşte cu circa 10% toleranţa la durere, susţin autorii studiului. In schimb, vizionarea unor emisiuni non-umoristice sau a unor drame, nu are efecte împotriva durerii. Studiul a ţinut să facă însă o distincţie clară între râsul în hohote, singurul care are acest efect anti-durere, şi râsul politicos, de faţadă. Deoarece râsul în hohote se produce arareori atunci când eşti singur, să te afli într-un grup de prieteni pare o condiţie determinantă pentru declanşarea tipului de râs care eliberează în creier substanţele endorfine. Aceste molecule cu rolul de mesageri chimici între neuroni pot atenua semnalele de durere fizică sau de stres.

Endorfinele sunt produse în timpul exercitiilor fizice, acestea fiind motivul pentru care unii au o senzaţie placută atunci când aleargă sau când practică anumite sporturi. Râsul în hohote implică şi un exerciţiu muscular involuntar şi repetat, în timpul căruia oamenii expiră aerul, fără a-şi relua suflul. Epuizarea cauzată de acest efort brusc antrenează producţia de endorfine, afirmă autorii studiului.

Acestea fiind spuse, la cât mai multe hohote de râs, oameni buni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × five =

+ 75 = 81

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie