Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic…Caragiale veșnic printre noi…și la Oltenița
Consilierii oltenițeni au votat în ședința din aprilie valoarea burselor pentru elevi. Acestea ajung de la 10 și 15 până la 20 de lei pe lună de la bugelul local.
Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local, pentru 318 elevi cu media cuprinsă între 9,00 și 9,49, s-a propus o bursă lunară de 15 lei, iar pentru 325 de elevi cu media cuprinsă între 9,50 și 9,99 o bursă lunară de 20 de lei. Pentru 81 de elevi cu media generală 10,00 s-a propus aceeași sumă de 20 de lei, iar 192 de elevi beneficiari de burse de ajutor social vor primi 10 lei lunar, 34 de elevi, beneficiari de burse de ajutor social pentru motive medicale, vor primi 10 lei pe lună. Pentru acești elevi, administrația locală va scoate din buget 15.150 lunar, o sumă indignifiantă pentru un astfel de stimulent și jignitoare dacă ne gândim la faptul că pentru echipa de fotbal a orașului, care între timp a retrogradat, s-au alocat din buget 600.000 de lei RON (6 miliarde de lei vechi). Probabil că primarul Petre Țone are scara sa personală de valori…valori sportive.
Asociația Elevilor din Călărași a luat atitudine în acest sens, considerând că printr-o asemenea conduită aleșii locali arată că educația nu reprezintă o prioritate. Asociația a transmis o solicitare Consiliului Local Oltenița pentru adoptarea unei hotărâri care să sporească suma alocată de burse școlare. Solicitarea a fost pusă în discuție la recenta ședință de Consiliu Local de același primar în funcție, suma pusă la bătaie rămânând aceeași. Singurul amendament făcut a fost acela ca totalul financiar să se împartă altfel: la copiii cu medii de la 9,50 sau 9,70 în sus, în funcție de câți se încadrează. Corectura nu s-a făcut la sumă ci la medii.
Petrică Țone demonstrează încă o dată cât de mult iubește fotbalul și câtă răbdare are cu rezultatele negative ale echipei. Deși acest sport și echipa nu aduc satisfacții importante locale, pentru actualul edil nu contează asta.
Potrivit informațiilor noastre, nici până la această oră nu s-a desfășurat o întâlnire între autorități și vreun director de instituție de învățământ, pentru stabilirea numărului de elevi care să corespundă intereselor aleșilor locali.
Geniul lui Ion Luca Caragiale izbucnește din toate cuvintele sale. Discursul lui Farfuridi, de la adunarea din actul al III-lea al Scrisorii Pierdute rămâne memorabil: „Iată dar opinia mea. (în supremă luptă cu oboseala care-l biruie.) Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”